Solunum enfeksiyonu, İnsanlar yemeksiz ve susuz nasıl yaşayamazlar ise nefes alıp solunum yapmadan da yaşayamayan canlılardır. Solunum enfeksiyonu bazı hastalıklar neticesinde insanlarda görülmektedir. Solunum yolları rahatsızlığı olan insanların mutlaka tedavi görmeleri gerekmektedir. Bu hastalıklar genellikle bulaşıcı olarak bilinir ve nefes veya temas yolu ile enfeksiyon başka bir insana kolaylıkla bulaşabilir. Solunum enfeksiyonu alt Solunum ve üst solunum olmak üzere ikiye ayrılır.
Solunum yolu enfeksiyon çeşitleri;
Alt solunum enfeksiyonu; Bu hastalığın en belirgin özelliği yüksek ateşle birlikte görülen öksürüktür. Enfeksiyon neticesinde görülen bu rahatsızlık bronşlarda ve soluk borusunda oluşan iltihap akciğerleri etkileyip görevini yapamaz hale getirir. Şiddetli ve devamlı görülen öksürük nefes alış verişini zorlaştırır. Göğüs boşluğunda ve solunum yollarında enfeksiyona bağlı ağrılar da görülür. Balgamlı olarak da görülen alt solunum enfeksiyonları hasta olan kişiyi halsiz ve güçsüz bırakır.
Üst solunum yolu enfeksiyonu; Üst solunum enfeksiyonu burun, gırtlak ve yutak, sinüsler de oluşan iltihaplanma sonucunda görülür. Bademciklerde şişlik sonucu solunum yolunu tıkar veya daralır. Bu durumda da yüksek ateş ve öksürük rahatsızlığına sebebiyet verir.verir. Üst solunum enfeksiyonları, alt solunum enfeksiyonları ile de bağlantılı olup kulakta oluşan iltihaplanmalar da etkilenir. Grip, nezle,sinüzit, larenjit, iltihaplanmalarını hepsi üst solunum enfeksiyonu grubuna girer ve tedavi şekilleri de bir birine benzer. Özellikle çocuklarda görülen bu hastalık yılda en az 2 veya 3 kez başınıza gelebilir. Korunmak için önceden aşı tedavisi son yıllarda uygulanmaktadır.
Solunum enfeksiyonunun nedenleri ve hastalıkları;
Virüs gibi mikropların temas veya nefes yolu ile kolaylıkla bulaşabildiği bu hastalık son yıllarda da artış görülen çok sayıda virüs mevcuttur. Bu virüsler öncelikle üst solunum enfeksiyonlarına daha sonrada alt solunum yolları enfeksiyonlarına neden olmaktadır.
- Soğuk algınlığı solunum yolu enfeksiyonlarının başlangıç nedenlerinden birisi olabilir.
- Girip ve nezle solunum yolu enfeksiyonların dandır.
- Sinüzit hastalığı şiddetli baş ağrısı ile görülür ve solunum enfeksiyonu dur.
- Larenjit hastalığı boğaz ve ses tellerine de oluşan solunum yolu enfeksiyonu durumunda.
- Difteri ( larenjit) hastalığı solunum enfeksiyonu olarak bilinir.
Solunum enfeksiyonların da doğal yollarla tedavi şekilleri;
Doktora gitmeden önce evde kullanacağınız doğal yöntemler bu hastalıktan sizi korur ve hastalığın giderilmesinde yardımcı olur.
- Hastalık esnasında bol bol dinlenin ve mümkün olduğunca sıvı tüketin.
- Boğazda oluşan enfeksiyonlar için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
- Larenjit hastalığı durumunda yüksek sesle konuşmadan ses tellerinizi dinlendiriniz.
- Bol bol C vitamini limon portakal mandalina gibi meyveler tüketin.
- Protein ve besin değeri yüksek olan gıdalar yemeye özen gösterin.