{ "title": "Yeni Doğan Bebeklerde Solunum Yetmezliği", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Yeni-Dogan-Bebeklerde-Solunum-Yetmezligi-73.jpg", "date": "20.01.2024 22:48:11", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Yeni Doğan Bebeklerde Solunum Yetmezliği, Erken doğan yani prematüre bebeklerde oldukça sık karşılaşılan problemlerin en başında solunum yetmezliği sorunu gelir. Yeni doğan bebeklerin yaklaşık %3'ü, 30 haftadan önce doğan bebeklerin %50'si, doğum ağırlığı 2,5 kilodan daha az olan bebeklerin ise %20'sinde yaşanan solunum yetmezliği, erken doğan bebekler haricinde birçok bebekte görülebilen bir sorundur ve sezeryanla doğan bebeklerde solunum yetmezliği görülme olasılığı normal doğuma göre iki kat daha fazladır. Yeni doğan bebeklerde solunum yetmezliği görüldüğünde öncelikle sorunun ne olduğu araştırılır ve ona göre tedavi yöntemi uygulanır.

Yeni doğan bebeklerde solunum yetmezliği nedenleri, bazı yeni doğan bebeklerde yaşanan bu hastalık, akciğerden kaynaklanan bazı problemler, kalp hastalıkları ya da santral sinir sistemini olumsuz etkileyen sebeplerden kaynaklanabileceği gibi, bebeğin hava yollarında oluşan tıkanıklık, bazı enfeksiyonlar, doğuştan olan metabolizma bozuklukları, bazı mide bağırsak sistemi hastalıkları ve solunum yolları güçlüğü gibi nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir.

Yeni doğan bebeklerde solunum yetmezliği riski faktörleri, diyabetik annelerin bebekleri, sezeryanla doğan bebekler, erken doğum, ailesel yatkınlık ve anne karnında iken ilk yaptığı kaka solunum yollarına kaçan bebekler, astımlı annelerin bebekleri ve sigara kullanan annelerin bebekleri bu hastalık açısından risk teşkil eder.

Yeni doğan bebeklerde solunum yetmezliği belirtileri, solunum sayısının dakikada 20-40 aralığında olması yani normalden fazla olması, göğüs kafesinde çekilmeler, cilt renginde morarma, solunumun aralıklı olarak durması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme huzursuzluk, halsizlik ve emme isteksizliği gibi belirtiler yeni doğan bebeklerde solunum yetmezliği belirtileri arasında sayılabilir.

Yeni doğan bebeklerde solunum yetmezliği tanısı, yeni doğan bebeklerde solunum yetmezliğine sebep olabilecek enfeksiyon ve RDS gibi nedenleri ayırt edilmek için kan tahlili akciğer filmi ve kan gazı gibi ölçümler yapıldıktan sonra bu hastalığın tanısı konur.

Yeni doğan bebeklerde solunum yetmezliği tedavisi, bu hastalık bebeğin hayatını tehdit edebileceği için, bu sorunu yaşayan bebeklerin kan ve oksijen değerlerinin düzenli ve uygun bir şekilde izlenmesi gerekir. Tedavi bebeğin hastalığının derecesine göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda bebeğe yalnızca küvöz içerisinde oksijen verilirken, bazı beslenemeyen bebeklere serum takılarak oksijen verilebilir. Bazı durumlarda ise yeni doğan bebeklerin suni solunum aygıtına bağlanması gerekebilir.
" } ] }