{ "title": "Üst Solunum Yolları", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/ust-solunum-yollari.jpg", "date": "21.01.2024 12:11:13", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Üst solunum yolları, burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğer üst solunum yollarına ait organlardır. Üst solunum yolları sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen alınarak karbondioksit dışarı atılır. Bu işlemler kan yoluyla gerçekleşir. Solun aslında çok basit bir işlem gibi görünse de mükemmel bir şekilde kesintisiz gerçekleşmelidir. Bunun için üst solunum yollarına ait organlar fonksiyonel olarak eksiksiz çalışmalıdır. Solunum yolları yalnızca nefes alıp vermeye yaramaz. Konuşma kabiliyeti de solunum yolu organları sayesinde gelişmektedir. Ayrıca dışarıdan hava yoluyla alınan zararlı maddeleri vücuda almadan önce adeta bir süzgeç gibi süzer.

Üst solunum yolları organları ve görevleri

Burun: Burnun içinde bulunan kıllar solunan havanın temizlenmesini sağlar. Sümüksü sıvı dışarıdan alınan tozu ve kiri tutarak vücuda teniz hava alınmasını sağlar. Havayı nemlendiren bir özelliği de vardır. Havanın nemlenmesi sağlık için oldukça önemlidir. Aksi halde solunum yolları kurur ve kişi konuşma güçlüğü yaşar. Yorucu bir işte ya da koşulduğunda burun nemlendirme görevini tam olarak yerine getiremez ve bu nedenle ağız kuruluğu yaşanır.

Yutak: Burun ve ağız boşluğunda bulunur. Soluk ve yemek borusuna açılan bir organdır. Ağız yolu ile alınan hava yutak yardımıyla yemek borusuna ulaştırılır.

Gırtlak: Ses tellerinin barındığı, soluk borusunun üst kısmında bulunan organıdır.

Soluk borusu: Üst üste sıralanmış yarım halka şeklinde üst solunum yolu organıdır. Nefes alışverişinin adeta yoludur. Üst solunum yolu organlarının en önemlilerinden biridir.

Akciğer: Soluk alınıp verildiğinde oksijen ve karbondioksitin yer değiştiği organ akciğerdir. Göğüs kafesinin hemen altında yer alır ve hayati önemi olan bir organdır.

Üst solunum yolları hastalıkları

Farklı virüsler nedeniyle oluşabilecek hastalıklar üst solunum yollarını olumsuz etkileyerek bazı şikâyetlere yol açabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. Oluşan hastalıklara bağlı olarak hapşırma, ateş, burun akıntısı, kulak ağrısı, hapşırma, baş ağrısı ve üşüme gibi şikâyetler yaşanabilir. Hastalık nedeniyle yaşanan şikâyetler 3-7 gün arasında etkili olur. Üst solunum yolları hastalıkları şu şekilde sıralanabilir;
Yaşanan hastalıklar ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Ancak bu tür rahatsızlıklarda en iyi tedavi yöntemi dinlenmektir. Kullanılan ilaçlar antibiyotik olduğundan ve antibiyotikler virüsler üzerinde etkili olamadığından uzmanlar tarafından genellikle tavsiye edilmez. Bitkisel tedavi yöntemi ile rahatsızlığın belirtileri azaltılabilir. Hastalık belirtilerini azaltmak için, bol sıvı tüketimi, buhar solunumu, zencefil, bal, meyan kökü, soğan suyu gibi alternatiflere başvurulabilir.
" } ] }