{ "title": "Trake Solunumu", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/trake-solunumu.jpg", "date": "21.01.2024 00:29:40", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "Trake Solunumu; Karada yaşamsal faaliyetlerini sürdüren eklem bacaklıların özellikle de böcek türlerinin solunum organı trake olarak bilinir. Trake solunumu eklem bacaklılar, böcekler, bazı kabuklular, çok ayaklılar ve araknitler de görülen bir solunum türüdür. Trake adı verilen bu solunum türü eklem bacaklı canlılarda hücrelere kadar sokulu halde bulunan çoklu borulardır. Bu borular oksijeni direkt olarak hücrelere taşımakla görevlidirler. Eklem bacaklı canlılarda kanın görevi oksijen ve karbondioksit taşımak değildir. Bu yüzden eklem bacaklı canlıların kanında oksijen taşıyan hemoglobin yapısı bulunmaz. Kanları renksiz haldedir. Trake adı verilen borulara gaz girişi ve gaz çıkışı vücut hareketleri ve kanat hareketleri ile sağlanır. Arı ve çekirge gibi hayvanlarda trake solunumu ile oksijen alırlar. Trake boruları dallanmış bir ağaç misali borulardan meydana gelmektedir.

Trake solunumunda oksijen trakelere gelince, trakelerin yapısında bulunan trakeoller sayesinde hücrelere taşınırlar. Trakeollerin hücrelere oksijen taşıdığı sırada hücrelerin ortaya çıkarttığı karbondioksit gazı bu sayede yer değişerek dışarı atılır. Trake solunumu döngüsü karbondioksit gazının vücudun dışına atıldıktan sonra aynı şekilde devam eder. Oksijen trake solunumundaki trake boruları ile çok hızlı bir şekilde hücrelere taşınır. Trake solunumu eklem bacaklıların ve böceklerin solunum türüdür. Böceklerinde vücutlarında dallanmış halde damarlar bulunur. Vücudun iç kısımlarına doğru bu damarlar incelir ve daralırlar. Böceklerde bu damarlar karın ve göğüs bölgesinden başlayarak vücudun içerisine doğru incelip uzarlar. Bu sistem de trake sistemi olarak tanımlanır. İç kesimlerde bulunan damarlarda trakeol ile aynı işi görmektedir ve öyle tanımlanırlar. Trake yapısının oluşumu genellikle derinin vücudunun içine doğru çökmesi ile gerçekleşir. Bu çökme sonucunda dışarı açılan solunum delikleri meydana gelir. Çoğu eklem bacaklı da trake sistemi çok gelişmiş olup vücuttaki tüm organlara yayılım gösterebilir. Bu yayılım sonucunda kana gerek kalmadan oksijen tüm vücuda dağıtılabilir. Trake solunumunda da türler vardır. İkiye ayrılan türler şöyledir;

Kitap Trakesi

Kese şeklinde bulunan solunum organlarıdır. Kesenin içerisinde birbirine paralel halde olan çok fazla sayıda ince yapraksı sıralıdır. Bu yapraksı yapıların arasında kan boşlukları bulunmaktadır. Bu boşluklar kirli kanı temizler.

Boru Trakesi

Bu trake sisteminde düz ve dallı borular halinde vücudun oksijen alımı sağlanır.
" } ] }