{ "title": "Solunum Yolu Tıkanması", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Solunum-Yolu-Tikanmasi-79.jpg", "date": "19.01.2024 10:11:09", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Solunum Yolu Tıkanması, Solunum yolunun solunum olayını gerçekleştirebilmesi için gerekli olan havanın geçişini engel olacak biçimde tıkanması durumu olan solunum yolu tıkanması, tam tıkanma veya kısmi tıkanma olarak yaşanabilir. Az miktarda bile olsa hava geçişinin gerçekleştirdiği duruma kısmi tıkanma, hava geçinin tamamen engellendiği tıkanma ise tam tıkanma olarak adlandırılır.

Tam tıkanma belirtileri, bu durumda hasta nefes alamaz ve konuşamaz oldukça acı çeker. Ellerini boynuna götürür ve hastanın rengi morarır. Bu esnada hastaya heimlich manevrası uygulanır.

Kısmi tıkanma belirtileri, bu esnada kişi nefes alabilir ve konuşabilir. Ancak öksürür. Bu durumda ilk olarak kişi olduğu pozisyonda bırakılır. Hastaya dokunmadan arkasına geçilir ve kişi öksürmesi için teşvik edilir. Hastanın öksürüğü ya da solunumu azalıyor ve morarma söz konusu ise hemen girişimde bulunmalı, solunum yolunda eğer yabancı bir cisim varsa ya da hastanın takma dişleri varsa bunlar yerinden çıkartılmalıdır. Ancak kişide yabancı cisim görülmedi ise ve hastanın durumu gittikçe kötüleşiyorsa tam tıkanmada yapılacak olan heimlich manevrası uygulanmalıdır.

Solunum yolu tıkanma müdahale yöntemleri, solunum yolu tıklanan kişinin ilk olarak bilinci kontrol edilir ve hastada tam tıkanma söz konusu ise sırtında yer alan iki kürek kemiğinin arasına 5-6 defa vurulur. Kısmi tıkanma yaşayan kişiye el yumruk şeklinde yapılır ve başparmak çıkıntısı midenin üzerine ve göğüs kemiğinin alt kısmına gelecek şekilde koyulur, diğer el ile yumruk yapılmış olan el kıvranarak oldukça güçlü bir biçimde arka ve yukarıya doğru 5-6 defa solunum yolundaki cisim çıkarılıncaya kadar bastırılır. Eğer ki cisim çıkarılamaz ise ve hastada bilinç kaybı yaşanması durumunda mutlaka tıbbi yardım istenir.
" } ] }