{ "title": "Solunum Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/solunum-yolu-enfeksiyonu.jpg", "date": "21.01.2024 09:30:55", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Solunum Yolu Enfeksiyonu, üst ve alt solunum yollarını etkiler. Hakeza soğuk algınlığı, larenjit (Ses kutusu iltihabı), grip, farenjit (Boğaz ağrısı), bademcik iltihabı, sinüzit ve difteri (Kuş palazı hastalığı) gibi üst solunum yollarında fazlaca görülen enfeksiyonlar olarak bilinmektedir. Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı bir kısım bitkisel ve tedavi yöntemleri yer almaktadır. Evde yapılacak bu bitkisel tedaviler sayesinde kimyasal vücuda alınmaksızın bu solunum yolu enfeksiyonları giderilir. İlaçların yan etkileri solunum yollarında farklı komplikasyonlara açtığından dolayı oluşan bir kısım solunum yolu enfeksiyonları ilaç tedavileri kullanılmaksızın geçe biliyorken bazı durumlarda Uzman hekimlerin tavsiyeleri ile tedaviler sağlanır.

Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Oluşmasındaki Nedenler

Bilimsel olarak yapılan araştırmalar ışığında 200'den fazla virüs ve bakteri türü üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasına neden olabilir. Bu virüs ve bakteriler çok hızlı yayılarak çok bulaşıcıdır. Zararlı virüs ve bakteriler herhangi bir hasta kişinin solunum yolu ile ve direk temas yoluyla, yiyecek veya içecek tüketiminin aynı kaplarda gerçekleşmesi ve öpüşme gibi eylemler ile temas yolu ile bulaşabilir. Solunum yolu enfeksiyonu taşıyan hasta bir birey öksürük ve hapşırma gibi eylemlerle bu rahatsızlığın yayılmasına neden olabilir. Solunum yolu enfeksiyonlarının en fazla bulaşma nedenleri ise enfekte yüzeylere dokunularak ve temas halinde kişinin kendi elleri ile burun, göz veya ağza dokunarak bu virüsleri bulaştırabilirler. Bir kısım akut, farenjit hastalığına bir kısım bakteri ve virüsler de neden olabilir. Bir bakteriyel enfeksiyon ve virüsler nedeniyle boğazda meydana gelen rahatsızlık streptokok anjini olarak adlandırılır.

Solunum Yolu Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri çoğunlukla üşüme ve öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, balgam, ateş, kulak ağrısı, yüzde basınç, sıcak ve soğuk havalara aşırı hassasiyet nedeniyle hapşırma durumları gibi rahatsızlık belirtilerinden birini ya da birkaçını içermektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşı karşıya kalan birinde belirtilerin başlangıcı çoğunlukla virüse maruz kalma zamanından 1-3 gün sonrasında başlar. Semptomların süresi çoğunlukla 7 ile 10 gün arasında değişmekle birlikte enfeksiyonun şiddetine göre bu süre daha uzun sürebilir. Solunum yolu enfeksiyonları aşağıda da belirtildiği üzere farklı türlerde semptomlarda tüm durumlar üzerinde farklı olduğu gözlemlenmiştir.
Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Solunum yolunda gözlemlenen rahatsızlıklar neticesinde oluşan ağrı, ateş, titreme ve halsizlik gibi rahatsızlıklar yapılacak erken müdahaleler ile kısa sürede tedavi edilebilir. Hastalığın oluşmasına neden olan virüsler ve bakteriler çoğalmadan vücuda alınacak doğal protein ve vitaminler sayesinde bu rahatlığa karşı direnç gösterilerek hastalıklı beden rahatlıkla kendisini toparlayabilir. Ancak hastalık ilerlemiş ise böylesi bir durumda vücut ancak ilaç tedavisi ile kısa zaman aralığında kendisini toparlar. Uzman hekimler tarafından solunum yolu rahatsızlığının kaynağı tespit edilerek uygun görülecek ilaç ve serum tedavileri ile vücuda bu antikorlar enjekte edilerek hasta kısa zamanda kendisini toparlar ancak hasta bu kimyasallara rağmen kendisini toparlamaz ise vücudunda gözlemlenen yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, halsizlik ve vücut ağrısı devam ediyor ise konu Uzman bir hekime bildirilmelidir.
" } ] }