{ "title": "Solunum Yetmezliği", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/solunum-yetmezligi.jpg", "date": "22.01.2024 00:44:11", "author": "sibel şakar", "article": [ { "article": "Solunum yetmezliği, solunum sistemindeki ventilasyon denilen gaz değişimindeki yetersizliktir. Bu bir hastalık değil sendrom olarak görülmelidir. Solunum yetmezliğinde duruma bağlı olarak arteriyel oksijen düzeyi korunamaz. Böylece hipoksemi ve arteriyel karbondioksit seviyesinde yükselme görülür. Solunum sistemi metabolizmanın ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlarken metabolik atık olan karbondioksiti de uzaklaştırmaktır. Bu sistem ayrıca diğer sistemlerinde koordine çalışmasını sağlar. Solunum sisteminde yaşanan bir aksaklık solunum yetmezliğine sebep olabilir.

Solunum sistemi ile ortak çalışan üç mekanizma vardır. Bunlardan ilki ventilasyondur. Ventilasyon sistemi havayı alveolerre ulaştırarak kana karışmasını sağlar. İkinci mekanizma ise difüzyondur. Bu gazların alveoller ve kapiller arasındaki hareketidir. Dolaşım sistemi ise oksijenin gaz değişiminin olduğu bölümlerde tüketilmesi gereken diğer hücre ve bölümlere ulaşmasıdır. Bu sistemler arasında solunum sisteminin çalışmasını sağlayan ventilasyon önemlidir.

Solunum Yetmezliği Tipleri Nelerdir?
Başlangıç Zamanına Göre Solunum Yetmezliği Çeşitleri Nelerdir?

Akut Solunum Yetmezliği: Birkaç saat ya da dakika içinde oluşur.

Kronik Solunum Yetmezliği: Sinsidir. Belirti vermeden ilerleyen bu semdrom birkaç gün içinde ortaya çıkar.

Kronik Solunum Yetmezliğinde Akut Solunum Yetmezliği: Kronik solunum yetmezliği şikâyeti yaşayan kişilerde enfeksiyon ve emboli gibi şikâyetler ani solunum kötüleşmesine neden olabilir.

Solunum Yetmezliğine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Solunum Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Solunum Yetmezliği Teşhisi Nasıl Yapılır?

Solunum konusunda şikâyetler oluştuğunda öncelikli olarak göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Uzman hastada yaptığı fiziki muayene ve hastanın şikâyetlerini göz önüne alarak ve bazı tetkikler sonucunda hastalığa teşhis koyar.

Akciğer grafisi, akciğer kan gazlarının analizi, tam kan sayımı, balgam ve kan kültürü, idrar analizi, solunum fonksiyonu testi, bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler hastalığın teşhisinde önemlidir.

Solunum Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu sendromun tedavisi hastane ortamında acil serviste ve yatırılarak gerçekleştirilir. Yoğun solunum rahatsızlığı yaşayan hastalarda muayene sonrası tedaviye karar verilene kadar oksijen tedavisi yapılır. Tedavide yeterli hava yolu açıklığı ve doku oksijenasyonu sağlanmaktadır. Semptomları gidermek için altta yatan sebep aranır. Ayrıca ek olarak antibiyotik, antikoagülan, steroid veya diüretik ek tedavilerle desteklenmektedir.

" } ] }