{ "title": "Solunum ve Fotosentez", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Solunum-Ve-Fotosentez-61.jpg", "date": "21.01.2024 11:22:41", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Solunum ve Fotosentez, Nefes alıp verme süreci olan solunum, en basit tabiriyle bir canlının oksijen alarak karbondioksit vermesi olarak tanımlanır. Fotosentez ise bitkilerin topraktan aldıkları suyu, havadan aldıkları karbondioksit ile birleştirerek, şeker ve nişasta benzeri karbonhidratlara ve oksijene dönüştürmelerine denir.

Solunum ve fotosentez arasında ters bir orantı vardır. Fotosentez, solunum ile ters yönde çalışan bir metabolizma olayıdır. Solunumda karbonhidratlar oksijen ile birleşir su ve karbondiokside parçalanır. Yani solunum tepkimelerinin son ürünleri, fotosentezin ilk maddelerini oluşturur. Bu doğa olayı sadece sadece gündüzleri gerçekleşmektedir. Çünkü fotosentez ışık enerjisine bağlıdır ve karanlıkta meydana gelmez. Yaşamımızın temeli olan bütün biyokimyasal aşamalar için enerji gerekir. Bu enerjinin en temel kaynağı da hücrelerde depolanan besinlerin yanması, yani oksijen ile birleşerek parçalanması olayıdır. Bu parçalanma oluşurken besin molekülleri arasındaki kimyasal enerji serbest kalarak ortaya çıkar. Bu olay, aynı yanan bir odunun etrafa ısı ve ışık yayması gibi enerji veren bir olaydır. Yani nefes alıp vermeyi sadece oksijen ile karbondioksit alışverişi olarak değil aynı zamanda diğer canlıların enerji kaynağı olan karmaşık bir süreç olarak düşünmek gerekir. Eğer fotosentezin var oluşması gerekli birçok şartı olmasaydı mesela bitkilerin içinde fotosentezin oluşması için gerekli klorofil bulunmasaydı, doğada tek bir canlının dahi var olması söz konusu olmazdı. Fotosentez hakkında detaylı bilgi sahibi olunması çok yeni bir tarihte gerçekleşmiştir. Bu konuda bilim adamları çok yoğun araştırmalar yapmışlar ve ABD'li kimyacı Melvin Calvin başkanlığındaki bir ekibin çalışmaları üzerine bu ekibe 1961 yılında Nobel kimya ödülü verilmiştir.

Solunum ve fotosentezarasındaki farklar
Solunum ve fotosentezarasındaki farklar: Canlıların yaşaması için zorunlu bir doğa olayıdır. Güneş ışıklarının yayılmaya başladığı sabah vakti fotosentez denilen ve solunumun tersi bu olay ile bizimkinin tersine bir solunum olayı başlar. Bu süreçte karbondioksit tüketilerek oksijen üretilir ve oksijen zenginleşir.
" } ] }