{ "title": "Solunum Sistemi", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/solunum-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 19:43:32", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Solunum sistemi, kandaki yer alan karbondioksit adı verilen (CO2) gazının diğer gaz çeşidi olan oksijen gazı (O2) ile yer ve konum değiştirmesini sağlayan sistemin adına denilmektedir.

Solunumun bilinen en temel organı ise akciğerlerdir. Göğsün boşluk kısmında yer alan ve asılı bir şekilde bulunan akciğerler ise pembemsi bir rengi olan süngersi yapıya sahiptir. Bu pembemsi renk görünümü sigara içen bireylerde siyahlaşmış bir halde bulunduğu tespit edilmiştir. Hava kırliliğinin oldukça fazla bir şekilde görüldüğü yerlerde yaşayan insarlarda da sigara içilmese bile en azından siyahlaşmış bir renge sahip olan görüntü meydana gelebilir.

Solunum sistemi

Solunum sisteminde yer alan burun ve ağız desteğiyle dışarıda yer alan ve alınan havanın içerisinde bulunan oksijen sıra anlamında yutak, gırtlak ile soluk borusundan geçtikten hemen sonra akciğerlere doğru yol alır. Akciğerlerde yer alan bronş ve bronşcuklar adı verilen yapılardan geçerek alveollere doğru hareket eder. Alveollerin iç bölümünün ise nemli bir şekilde ve durumda tutulması solunumu oldukça kolaylaştırmaktadır. Alveollerden kana doğru geçer. Kan, vücut hücrelerine oksijenli havayı taşıma görevinde sorumluluk sahibi olduğu bilinmektedir. Hücreler bu havanın içindeki yer alan oksijeni kullanarak yüksek bir miktarda enerji elde edebilirler. Kan desteği sayesinde karbondioksit, tekrar olarak alveoller adı verilen yapıya doğru yol alır. Alveollerin içerisinde yer alan kılcal damarlarda yer alan karbondioksit bronşçuk, bronş adı verilen yapıya geçer oradan da soluk borusu, gırtlak ile yutaktan geçtikten hemen sonra ise bu sefer de ağız ve burun kısımlarından çıkar. Bu bahsedilen durum asla sırasını şaşmaz ve tekrardan bir döngü halinde kendini tekrar eder.

Solunum sisteminde yer alan yapı ve organlar

Solunum sistemindeki bulunan yapı ile organları şu şekilde açıklanabilir:
Burun, solunum sisteminin en temel taşlarından biri olan ve dışarı açılan bölümünün adıdır. Burun içinde yer alan kıllar ve nemli yüzey havanın iç kısmında yer alan tozların tutulma işlemini gerçekleştirmede yardımcı olur. Ayrıca bunun dışında burun için yer alan nemli yüzey ile burun içinin yapısının kıvrımlı oluşu sebebiyle aşırı derecede soğuk havalarda, havanın iyi bir şekilde ısınarak akciğerlere gitmesini de sağlar. Burnun en uç bölümünde koklama sinirlerinin hemen uçları havada yer alan küçük parçacıklar yardımıyla uyarılmak suretiyle koku alma eylemini gerçekleştirmiş olur.

Yutak, ağız ve burun kısmında yer alan boşluğunu, soluk ile yemek borusuna ulaştıran ve bu organları birleştiren kısma verilen addır.

Soluk borusu, yutak ve akciğer arasında yer alan borudur. Soluk borusunun ilk bölümü gırtlaktır. Gırtlakta birtakım ses telleri mevcuttur. Bunun yanı sıra küçük dil yutkunma esnasında soluk borusunu kapatır. Soluk borusunun ise iç kısmı nemli ve tüylerle kaplı bir halde yer almaktadır. Bunlarda soluk borusuna kaçmış olan toz vb. Maddeleri yakalamak suretiyle öksürük ve balgamı da dışarı atar. Soluk borusunun alt bölümün bronş adıyla bilinen iki ayrı bölüme ayrılır. Bronşlardan bir kısmı sağ, diğeri bir kısmı ise sol akciğere bağlı halde bulunurlar. Soluk borusu ise üst üste gelmiş olan kıkırdak halkalardan meydana gelmektedir.

Akciğerler, göğüs kafesi kısmında yer alır ve akciğerler ile yapılan solunumun en önemli organlarının başında yer alır. Akciğerler kendisine Plevra adı verilen oldukça sağlam bir zar yapıyla çevrilir. Akciğerleri dışarıdan gelen darbe ve basınç gibi dış faktörlerden korur. Akciğerler sol ve sağ olmak üzere iki ana parçadan ibarettir. Bunun yanı sıra yer alan her bir parça lob adı verilen bölümlere ayrılmıştır. Sağ akciğerde üç, sol akciğerde ise iki lob bulunmaktadır. Bronşlar akciğerlere giriş yaptıktan hemen sonra daha ince olan dallara ayrılır. Bu ince halde bulunan dallara ise bronşçuk denir. Bronşçuklar ise üzüm salkımı olan bir şeklinde hava keseleri yardımıyla sonlanır. Bu hava keseciklerine ise alveol adı verilir. Alveoller akciğer kısmında daha geniş bir biçimde olmasını sağlar. Bu özellik de solunumu oldukça kolaylaştırır. Hava ile kan arasında yer alan gaz alışverişi alveoller tarafından yapılır.

Solunumun gerçekleşmesi ve değerlendirilmesi

Solunum kendi kendine, sessiz bir şekilde, ağrısız ve de kolaylıkla gerçekleşir.

Ağza ve burna ayna ya da cam tutulduğunda buharlaşma meydana gelmiyor ise solunum yok denecek kadar azdır diyebiliriz. Solunum durduğunda ise dokular oksijen kullanamayacağı için dudaklar ile tırnaklar siyanotiktir. (Morarmış bir halde bulunmaktadır.)

Oksijen yokluğunun oluşmasında görülebilecek problemler şunlardır

" } ] }