{ "title": "Solunum Sayısı", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/solunum-sayisi.jpg", "date": "21.01.2024 13:22:21", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Solunum Sayısı; Bir insanın, 1 dakika içerisinde yaptığı solunumun sayısını gösteren değere denir. Solunum sayısını bulabilmek için en kolay metot, kişinin istirahat hali durumunda, 1 dakikada yapmış olduğu solunum ve göğüs kafesinin dakikada kaç defa kalktığına göre bulunabilir. Bilindiği üzere, solunum istem dışı bir şekilde gerçekleşir. Normalde bu sayı, dakikada 12-20 defa arasında olur. Fakat ateşli hastalık durumlarında, kalp ve akciğer hastalıkları gibi solunumu olumsuz etkileyen rahatsızlıklar esnasında, yükselebilir. Solunum sayısı ve akciğer işlevleri ile ilgili olan ayrıntılı bilgilere, solunum fonksiyon testleri yapılarak ulaşılabilir.

Bir kişi için yaşam bulguları fazlasıyla önemlidir. Çünkü yaşamsal bulgular, kişiye yapılacak müdahalelerde birer ipucu niteliğindedir. Bunların arasında bilinç, dolaşım, vücut ısısı, kan basıncı ve solunum yer almaktadır. Kişinin solunum değerlendirmesinde solunumun sıklığına, solunumun derinliğine ve solunum aralıklarının eşit olma durumuna bakılmalıdır. Kişinin 1 dakika içerisindeki nefes alma ve nefes verme sayısı, kişinin solunum sıklığını yani, solunum sayısını göstermektedir. Sağlıklı olan bir kişide, bu sayı dakikada en fazla 20 olurken, çocuklarda 22, bebeklerde ise 24 olur.

Çoğunlukla dinlenme esnasında ölçülen akciğerlerdeki havalandırma hızı, ventilasyon değeri solunum hızı, nefes sıklığı, solunum frekansı veya bir dakika süreyle devam eden solunum sayısı, solunumun hızını gösterir. Tıbbi olarak solunum hızı, sağlık koşullarına göre değişiklik gösterir. Solunum hızının artması ve solunum derinliğinin azalması ile alakalı olan, pek çok sayıda rahatsızlık bulunmaktadır. Özellikle kistik fibröz, kanser çeşitleri, astım, kalp rahatsızlıkları, koah, şeker gibi hastalıklar, solunum sayısına etki eder.

Normal solunum sayısı nedir?

Normalde solunum sayısı, yetişkinlerde dinlenme esnasında 1 dakikada 12 nefes alınması şeklindedir. Bu oran daha önceden 15 nefes olarak kabul görmekteyken, günümüzde sağlıklı kişilerde bu değer daha yüksek görülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu, kanser hastalarında solunum sayısının yüksek olduğunu göstermiştir. Yine kistik fibröz, AIDS gibi ciddi rahatsızlıklarda da kişilerde dakikada 30 solunum sayısı ölçümü yapılmıştır.

Solunum sayısı yalnızca sayılarak belirlenemez. Çünkü bunu belirlemeye kalkışıldığında, zihinsel açıdan rahatlama yapacağı için, buna bağlı olarak da solunum sayısı azalır. Bu durum gerçeğin yansıtılmasına engel olur. Doğru solunum sayısına ulaşabilmek için, başka bir kişinin solunum sayısını sayması gerekir. Özellikle kişi uyuduğu zaman, bir başkası 1 dakika boyunca solunum sayısını saymalıdır. Uykudaki solunum frekansı, dinlenme esnasındaki frekansla aynı olur. Ancak solunum kapasitesi değişik çıkabilir. Yavaş ve kolayca alınan nefes sırasında, hücrelere taşınmakta olan oksijen miktarı da fazla olur. Solunumun üzerindeki yük ortadan kalktığı zaman, hücre oksijinenasyonu da yükselmiş olur. Solunum sırasında belirli bir zaman tutularak, vücuda oksijen testi de yapılabilir. Sabahları solunum sayısı 20'nin üzerinde ise kişide ciddi sağlık sorunlarının olması riski bulunmaktadır.

" } ] }