{ "title": "Solunum İzolasyonu", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/oslunum-izolasyonu.jpg", "date": "21.01.2024 03:33:43", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "
Solunum İzolasyonu, uygulamaları hastane enfeksiyonlarının kontrolü açısından en önemli uygulama şeklinden biridir. İlk defa Amerika Birleşik Devletlerinde 1877 yıllarında uygulanmaya başlayan izolasyon o günden bugüne kadar değişen teknolojilerden de faydalanılarak değişik şekillerde uygulanmaya devam etmektedir. Hastalığın türüne göre izolasyon tekniği de 1970 yılından beri uygulanmaktadır. Bulaşıcı enfeksiyonlar listelenmiş ve karşısına alınması gereken izolasyon önlemleri belirtilmiştir. Bir başka izolasyon yöntemi de kategorilerine göre izolasyondur. 1983 Yılında yapılan bir düzenlemeye göre yedi kategoriye ayrılmıştır.

İzolasyon Kategorileri
Aids ortaya çıktıktan sonra kategoriye göre önlemlerde bazı yetersizliklerin ortaya çıktığının görülmesi ve hastalığın hastadan hastaya, hastadan sağlık çalışanlarına da bulaşmasının önlenmesi konusu da önem kazanmıştır. Bu konuda hastanın değil hastalığın izolasyonu gündeme gelmiş ve HICPAC 1996 yılında yayımladığı CDC rehberinde bulaşma yoluna bağlı ve Standart önlemler olarak iki kategoriye ayrılmıştır.

Standart Önlemler Nelerdir?

Hastaneye yatış tanısı ve tahmin edilen enfeksiyon durumuna bakılmadan bütün hastalara uygulanan bir yöntemdir.

Bulaşma Faktörüne Bağlı Önlemler. Bulaşma riski yüksek veya şüpheli hastalar için düşünülmüştür. Temas, damlacık ve solunum önlemleri olmak üzere üç kısımdır.

Temas Önlemleri Temas halinde bulaşma en sık görülen bulaşma şekillerinden birisidir. Temas halinde bulaşma doğrudan veya dolaylı yollardan olabilmektedir, enfeksiyona duyarlı kişilere muayene eden sağlık görevlilerinden geçebileceği gibi, tam sterilize edilmemiş tıbbi malzemelerden de geçme riski taşır.

Damlacık Önlemleri Öksürük, Hapşırma, konuşma veya konuşma işlevi sırasında damlalar şeklindeki parçacıkların karşı kişiye teması halinde geçer. Enfeksiyonlara duyarlı kişilere uygulanan bir yöntemdir.

Solunum Önlemleri Solunum yolu ile bazı mikroorganizmalar havada toz parçacıklarına yerleşir uzun süre aktif kalabilir. Solunum yolu ile bulaşmayı önlemek için havalandırma ve özel hava temizleme sistemleri gerektirir.

Solunum İzolasyonu önlemek için hastaya her temastan sonra ellerin yıkanması, eldiven giyilmesi, hastalığın personele ve diğer hastalara bulaşmasını engelleme açısından oldukça önemlidir. Her temas ve kontrolden sonra ellerin yıkanması mutlaka gereklidir.

Sağlıklı günler dileğimizle.
" } ] }