{ "title": "Solunum Hastalıkları", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/solunum-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 16:49:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Solunum hastalıkları, solunum sistemi yaklaşık olarak 700 trilyon hücreye oksijen taşıyan vücudun en önemli sistemlerinden biridir. Görevi yalnızca oksijen taşımak değildir. Kanın Ph değerini ayarlamak gibi önemli görevleri de vardır. Solunum sistemine ait organlar, burun, gırtlak, nefes borusu ve akciğerdir. Solunum sistemine ait olan organların içinde en ciddi rahatsızlıklar akciğerler de gelişir. Akciğer ile alakalı hastalıklarda kişi nefes almakta güçlük çeker ve bu durum yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür.

Solunum yolu ile alakalı gelişen hastalıklar genelde hava kirliliği nedeniyle oluşum gösterir. Sağlıklı bir yaşam için temiz hava şarttır. Solunan havanın kirli olması vücutta neredeyse tüm organlara zarar verir. Vücut başlangıçta yaşanan zarar ile mücadele edebilse de devamlı solunan kirli havaya karşı vücut zamanla yenik düşer. Solunum hastalıkları vücudun en zayıf anında ortaya çıkar.

Solunum hastalıkları nelerdir?

Larenjit: Bir diğer adı gırtlak iltihabı olan larenjit, ses tellerinde oluşan iltihap nedeniyle meydana gelir. Ses kısılarak boğuklaşabilir. Hasta boğazında bir şey takılmış hissi yaşayabilir ve bu nedenle devamlı boğazını temizleme ihtiyacı hisseder. Boğazda gıdıklanma oluşur. Larenjit tedavisi nedene yönelik yapılır. İltihap alerjenler nedeniyle oluşmuşsa antihistaminik ilaçlar kullanılır. Şayet larenjit bakteri nedeniyle oluşum göstermişse antibiyotik tedavisi, virüs kaynaklı gelişmişse buhar solunması tedavisi yapılır.

Astım: Astımı olan kişilerde solunum yolları oldukça hassas olur. Hava yolları daraldığı için hava akışında sorun yaşanır. Astım hastalığında hava, sınırlı hava yollarını geçmekte güçlük yaşar. Bu güçlük, zamanla hırıltıya neden olur. Astım nedeniyle yaşanan ataklar, hava kirliliği, sigara dumanı, fabrika dumanları, enfeksiyonlar, polen, kedi-köpek tüyü, egzersiz gibi tetikleyiciler astıma neden olabilir. Astımdan korunabilmek için astımı tetikleyen maddelerden uzak durulmalıdır. Astım tedavisi için genelde steroid ilaçlar reçete edilir. Steroid ilaçlar KOAH gibi hastalıkların tedavisi için de oldukça faydalıdır. Etkili bir ilaç olsalar da uzun dönem kullanıldığında iştah artışı, kilo alma, şişlik, katarakt, böbrek üstü fonksiyonunda bozukluk gibi şikâyetlere neden olabilir.

KOAH: Ciddi bir rahatsızlık olan KOAH, nefes darlığı, geçmeyen öksürük ve kronik mukus üretimi darlığı gibi şikâyetlere yol açar. Beraberinde boğazda bir şey batma hissi, boğazın devamlı temizlenme ihtiyacı, kanlı veya yeşil balgam, konuşma zorluğu, uyku problemleri, kronik yorgunluk, unutkanlık gibi belirtiler de yaşanır. KOAH genelde çok sigara içen kişilerde görülür. Beraberinde iş yerinde kirli havaya maruz kalma, kalıtım, solunum yolunda gerçekleşen enfeksiyon, tedavisi yapılmayan astım, kistik fibrozis KOAH nedenleri olarak sıralanabilir. KOAH tedavisinde hastanın alması gereken önlemlerin yanı sıra ilaç tedavisi uygulanır. Egzersiz, düzenli beslenme, oksijen terapisi de tedavi de önemli rol oynar.

Akut bronşit: Bakteriyel ya da viral enfeksiyon nedeniyle oluşum gösteren bir solunum hastalığıdır. Bronş tüplerinde gelişen iltihaplanma akut bronşit olarak tanımlanır. Solunum yolunda gelişen enfeksiyon vücuda girdikten sonra kişide halsizlik hissi oluşturur ve beraberinde nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, balgam gibi belirtilere yol açar. Mukus ya da balgam koyu yeşil renkte ise antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınır.

Sinüzit: Çok sık karşılaşıl ve her yaş grubunda görülen bir solunum hastalığıdır. Soğuk algınlığı ya da alerjik reaksiyonlardan sonra gelişir. Bağışıklık sistemi ile alakalı gelişen hastalıklardan sonra görülebilir. Sinüzit vakit kaybı yaşamadan düzenli tedavi gerektiren bir hastalıktır. Sinüzit belirtileri, baş ve yüz ağrısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, yorgunluk olarak sıralanabilir. Tedavisinde antibiyotik kullanılır ve oldukça başarılı olur.

Soğuk algınlığı: Bulaşıcı ve yaygın bir solunum hastalığıdır. Genelde enfeksiyon nedeniyle oluşur. Yüzlerce virüs soğuk algınlığına neden olabilir. Soğuk algınlığı virüs kaynaklı oluştuğu için antibiyotik tedavisi uygun görülmez. Çünkü antibiyotik virüslere etki etmez. Mukus rengi sarı ya da yeşil olursa bir doktora başvurmakta yarar vardır. Hapşırma, baş ağrısı, kas ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük ve ateş soğuk algınlığı belirtileri arasında yer alır. Sıvı alımının arttırılması, ağrı kesiciler ve öksürük bastırıcı ilaçlar tedavisinde kullanılabilir.
" } ] }