{ "title": "Solunum Egzersizi", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/solunum-egzersizi.jpg", "date": "21.01.2024 16:25:04", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Solunum Egzersizleri, Vücut egzersizleri insan sağlığı için ne kadar önemliyse solunum egzersizleri de o kadar önemlidir. Solunum egzersizi için öncelikle rahat ve yer çekiminin solunuma yardımcı olacağı yarı yatar pozisyonda olmalıdır. Omuz ve boyun kasları sıkılmamalı gevşek bırakılmalıdır nefes alırken elinizle hastanın kaburgalarının hemen altında karında tutun. Burundan hafif ve derin nefes alırken göğsün üst kısmının gevşek olmasına ve karnın yavaşça yükselmesine özen gösterin. Daha sonra ağzından yavaşça nefes vermelidir bu hareketi en az 3-4 defa tekrar etmeli ancak hiperventilasyon yapmamalıdır. Hastanın elini karnının üstüne koymasının sebebi hareketin farkında olmasını sağlayacaktır. Egzersiz hareketi öğrenildikten sonra diafragmatik solunumu değişik pozisyonlarda kendisi de yapabilir (Otururken, ayakta) ve hareket halinde (Yürüme, merdiven çıkma) çalışabilir.

Solunum Egzersizleri Çeşitleri

Rahat nefes alma: Öncelikle oturun omuzlarını ve göğüs kısmınızı gevşek bırakın. Elinizi karnınızın üst kısmına gelecek şekilde yerleştirin karnınızın.

Nefes alırken dışa verirken içe hareket etmesi size diyaframınızın çalıştığını gösterir.

Derin solunum: Karnınızdan burnunuza doğru derin nefes alıp verin. Nefesinizi 3 saniye tutun daha sonra ağzınızdan üfleyerek verin 3-4 kez derin nefes alıp verin bunun 10 kez tekrarlayın egzersizi yaparken midenizin boş olması gereklidir. Bu nedenle yemek yedikten 2 saat sonra yapmanız daha iyi olacaktır. Bu egzersizi günde 3-4 kez çalışabilirsiniz.

Solunum Egzersizlerinin Faydaları Şunlardır
" } ] }