{ "title": "Solunum Denklemi", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Solunum-Denklemi-52.png", "date": "20.01.2024 03:29:19", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Solunum Denklemi; yaşamımızı bir şekilde sürdürebilmek için canlıların enerjiye ihtiyacı vardır. İhtiyacımız olan enerji ise sadece besin maddelerinden elde edilir. Canlılar besin maddelerini dışarıdan aldıkları zaman, oksijen yardımıyla veya oksijen olmadan oksijensiz olarak enerji alırsa solunum olayı gerçekleşir. Nefes alıp verirken yani solunum sırasında önceden alınmış olan basit şeker hücre içinde parçalara ayrılır. Bu parçalanmadan kaynaklı olarak da karbondioksit, su ve enerji ortaya çıkar. Canlıların belirli bir kısmı ise alınmış olan şekeri oksijen kullanarak parçalar. Bu durum oksijenli solunum olarak adlandırılmaktadır. Solunum hücrelerindeki mitokondri bu şekilde kendi içinde ortaya çıkar.

Solunum Denklemi

Glikoz + Oksijen ↔ Karbondioksit+ Su+ Enerji

Solunum tüm canlılar tarafından yapılan bir olaydır. Bu canlılar arasında bitkilerde bulunmaktadır. Sürekli olarak gece gündüz devam eden solunum nefes alabilen bütün canlılar için çok önemli bir ihtiyaçtır. Bu işlem sonrası elde ettiğimiz enerji hücrelere dağıtılarak kullanılır. Enerji herkes için önemlidir çünkü yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirmek için buna ihtiyacımız var. Solunum yaptığımız sure zarfında elde edilen enerji ATP adenozin trifosfat molekülü içinde saklanmaktadır. Bir Atp molekülü içinde adenin organik bazı ile üç fosfat grubu olmaktadır. Bu fosfat grupları arasında olan bağların kopması durumunda enerji açığa çıkar.

Aldığımız, elde ettiğimiz enerji sayesinde yürüme, beslenme, koşma, oynama ve konusma gibi daha birçok yaşamsal fonksiyonlarımızı sürdürmemizi sağlar. Bitkilerde ise bu enerji büyüme, gürleşme ve ışığa doğru yönelme besin maddelerini diğer organlara taşıyarak bu yönde kullanır.

Canlıların belirli bir kısmı solunumda oksijen kullanmazlar. Aldığı besinleri bu şekilde kimyasal bağ enerjisi, Atp enerjisine dönüşme yaptığında oksijen olmadan bir solunum gerçekleşir.
" } ] }