{ "title": "Oksijensiz Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/oksijensiz-solunum.jpg", "date": "19.01.2024 08:09:35", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Oksijensiz Solunum ve oksijenli solunum olmaz üzere solunum ikiye ayrılır. Oksijensiz Solunum organik bileşiklerin oksijen kullanmadan daha küçük organik bileşiklere parçalanmasıyla enerji üretilmesi olayına denir. Oksijensiz Solunumun diğer adları ise anaerobik solunum ve fermantasyondur. Organik bileşiklerin monomerleri bu reaksiyonlarda sadece sitoplazmik enzimler kullanarak parçalanır. Oksijensiz Solunum reaksiyon sonucunda oluşan son ürüne göre adlandırılır. Örneğin; son ürün laktik asit ise laktik asit fermantasyonu, etil alkol ise etil alkol fermantasyonu gibi. Oksijensiz Solunum iki aşamada gerçekleşen olaydır. Bunlar glikoliz ve son ürün reaksiyonlarıdır.

Glikoliz glikozun pirüvik aside kadar yıkılması olayıdır. Glikoliz reaksiyonları fermentasyon ve oksijenli solunum olaylarının başlangıç reaksiyonlarıdır. Glikoliz reaksiyonları sırasında hücrelerin tümünde aynı maddeler kullanılır ve aynı ara ürünler oluşturulur. Glikoliz reaksiyonlarını kontrol eden kalıtsal yapı ve enzimler bütün canlılarda benzerlik gösterir. Glikozon fermantasyon sağlayabilmesi için iki ATP yani metabolik enerji harcanır.

Oksijensiz Solunum yapan canlıların tamamında ve oksijenli solunum yapan bazı canlıların bazı doku hücrelerinde pirüvik asit oksijen yetersizliğinde son ürün reaksiyonlarına girer. Son ürün reaksiyonlarında pirüvik asit bir başka organik maddeye dönüştürülür. Son ürünün farklı canlılarda farklı olmasını kalıtsal yapının farklı olmasına bağlı olarak sentezlenen enzimlerin farklı olmasıdır.

Oksijensiz Solunum bazı canlılarda görülür. Tamamı sitoplazma sıvısında gerçekleşir.
" } ] }