{ "title": "Oksijensiz Solunum Denklemi", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Oksijensiz-Solunum-Denklemi-91.png", "date": "20.01.2024 03:31:20", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Oksijensiz solunum denklemi, yaşamsal fonksiyonların devamı için gerekli olan oksijenin işleyişini ifade eder. Oksijensiz solunum bilimde Anaerobik Solunum olarak geçmektedir. Oksijenli solunum yapan canlıların yaşadığı ortamda oksijen kalmadığı zaman yaptıkları solunum çeşididir. Bu solunum türünde besinler tamamen parçalanmaz. Yalnızca belli bir kısmı parçalanır.

Oksijensiz solunum nasıl olur?

Oksijensiz solunum, oksijene gerek duyulmadan enerji üretme sürecidir. Canlılar yaşamsal fonksiyonlarının devamın sağlamak için enerji üretmek zorundadırlar. Oksijensiz solunum denklem sürecini gerçekleştiren canlılar çeşitli kimyasal ve biyolojik etkiler sonucunda oksijen kullanmadan enerji üretebilmektedirler. Ancak bu üretimde oluşturulan enerji miktarı oksijenli solunuma nazaran daha azdır. Oksijenli solunumda üretilen Atp (Enerji miktarı) 38 iken. Oksijensiz solunumda sadece 2'dir. Evlerimizde ya da tüketimini yaptığımız ürünlerin çoğunda oksijensiz üretim yapan canlılardan yararlanılmaktadır. Sütten peynir ve yoğurt yaparken, hamur mayalar ken ya da bira elde edilirken oksijensiz solunum yapan bakterilerden faydalanılır.

Oksijensiz solunum denkleminde geçen süreç fermantasyon olarak adlandırılır. Oksijensiz solunumun etil alkol fermantasyonu ve laktik asit fermantasyonu olarak iki türü vardır.

C6H12O6 ——>2 C2H5OH + 2 CO2 + ATP.

Yukarıda görülen oksijensiz solunum denkleminde glikoz tamamen inorganik bileşikler oranında ayrışamaz. Ortaya çıkan enerjinin büyük kısmı yeni oluşan organik molekülün bağlarında kalır. Üzüm suyunun içerisindeki glikozu bazı bakteriler, oksijensiz solunumla yukarıdaki denklemde görüldüğü gibi etil alkol ile karbondioksit ayrıştırırlar. Bu sayede yaşamsal döngülerini sürdürebilmeleri ve üremeleri için gerekli enerjiyi sağlarlar. Yukarıda belirtilen etil alkol fermantasyonun da 2 adet karbondioksit molekülü oluşturulurken, laktik asit fermantasyonun da oluşmaz. İnsan vücudunda oksijensiz solunum, laktik asit formunda olur. Bu solunum, çizgili kas hücrelerinin içerisinde olur. Bu kaslar üzerinde aşırı çalışma yükü oluştuğu zaman yeterli oksijeni alamazlar. Bu aşama oksijensiz solunum denklemindeki süreci kullanarak enerji (Atp) üretme yoluna giderler. Uzun süre antrenman yaptığınızda ya da koştuğunuzda çalışan eklemlerin yorulmasının nedeni oluşan laktik asit birikiminden kaynaklanır. Oksijensiz solunum sitoplazma da gerçekleşir. Tek hücreli canlılarda ve çizgili kaslarda görülür. Oksijensiz solunumda, 2 ATP harcanır, 4 ATP oluşur. Yani net kazanç 2 ATP'dir. Oksijensiz solunum, oksijenli solunuma nazaran daha hızlı gerçekleşmektedir. Canlının ağırlığını azaltır. Oksijensiz solunum denkleminde yolculuğumuz bu kadar.
" } ] }