{ "title": "Normal Solunum Sayısı", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Normal-Solunum-Sayisi-15.jpg", "date": "21.01.2024 07:25:09", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Normal Solunum Sayısı, Bir kişinin 1 dakika içerisinde yaptığı solunumun sayısını gösterir. Solunum sayısının bulmak için, en basit yöntem kişinin dinlenme halinde olduğunda 1 dakikada göğüs kafesinin kaç defa kalktığına göre bulunabilir. Bilindiği gibi solunum istemsiz olarak gerçekleşir. Normal zamanlarda bu sayı dakikada 12-20 kez olur. Fakat ateşli hastalıklar esnasında, kalp ve akciğer hastalıkları gibi solunumu etkileyen durumlarda yükselebilir. Bir insan için yaşam bulguları oldukça önemlidir. Çünkü yaşamsal bulgular kişiye yapılacak müdahaleler sırasında birer ipucu olarak kullanılır. Bunların arasında vücut ısısı, bilinci, dolaşımı, kan basıncı ve solunum bulunmaktadır. Kişinin solunum değerlendirmesinde solunum derinliğine solunumun sıklığına ve solunum aralıklarının eşit olmasına bakılır. Kişinin 1 dakika içerisindeki nefes alma ve nefes verme sayısı, kişinin solunum sayısını yani solunum sıklığını belirtir. Sağlıklı olan bir insanda bu sayı dakikada 12-20, çocuklarda 16-22, bebeklerde ise 18-24 arasında olur.

Solunum Sayısı Solunum hızı neyi ifade eder? Genellikle dinlenme sırasında ölçülen akciğerlerdeki havalandırma hızı, ventilasyon oranı, nefes sıklığı, solunum hızı, solunum frekansı veya bir dakika süre içinde devam eden solunum sayısı solunum hızını belirtir. Tıbben solunum hızı sağlık durumlarına göre farklılık gösterir. Solunum hızının artması, solunum derinliğinin düşmesi ile ilgili olan çok sayıda rahatsızlık vardır. Özellikle kanser türleri, KOAH, astım, kistik fibröz, kalp hastalığı, diyabet gibi rahatsızlıklar solunum sayısına etki eder.

Normal solunum sayısı ne demektir? Normalde solunum sayısı yetişkin insanlarda dinlenme sırasında 1 dakikada 12 nefes alınmasıdır. Bu oran daha eskiden 15 nefes olarak kabul görürken, günümüzde sağlıklı insanlarda bu değer yüksek bulunmaktadır. Yapılan tüm araştırmalar kanser hastalarında solunum sayısının çok yüksek olduğunu göstermiştir. Yine kistik fibröz, AIDS gibi rahatsızlıklarda da insanlarda dakikada 30 kez nefes sayısı ölçümü yapılmıştır. Solunum sayısı sadece sayılarak bulunamaz. Çünkü bunu belirlemeye kalkıştığınızda, zihinsel bakımdan rahatlayacağınız için buna bağlı olarak da solunum sayısı düşer. Bu durum gerçeğin yansımasına mâni olur. Doğru solunum sayısına erişebilmek için, bir başkasının sizin solunum sayınızı sayması gerekir. Özellikle kişi uyurken bir başkası 1 dakika süreyle solunum sayısını saymalıdır. Uykudaki solunum frekansı ile dinlenme esnasındaki frekansla aynı olur. Ancak solunum kapasitesi değişik çıkabilir. Yavaş ve kolay alınan nefes esnasında hücrelere taşınan oksijen miktarı da fazla olur.
" } ] }