{ "title": "Kuşlarda Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Kuslarda-Solunum-59.png", "date": "23.01.2024 03:54:24", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "

Kuşlarda solunum, Damardaki kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan temel sistemdir. Solunum sisteminde burun ve ağız birlikte yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijeni sırayla gırtlak ve soluk borusundan geçirdikten sonra akciğerlere doğru ilerlemektedir. Akciğerlerde, bronşçuklardan geçerek alveollere gelmektedir. Alveollerin iç kısmının nemli tutulması solunumu oldukça kolaylaştırmaktadır. Alveollerden oksijen kana geçer. Kan, hücrelere oksijeni taşıyarak hücrelerin oksijeni kullanmasını sağlar ve böylece enerji ortaya çıkar. Kandan yardım alan karbondioksit, tekrar alveollere gelir. Alveollerin içinde bulanan kılcal damarlarda karbondioksit sırası ile bronşçuk, bronş, soluk borusu, gırtlak ile yutaktan geçtikten sonra ağız ve burna gelerek buradan çıkmaktadır. Kara canlıları ile kuşların solunum sistemleri de birbirlerinden tamamen farklı şekilde çalışmaktadır. Bunun sebebi kuşların oksijen ihtiyacının kara canlılarını baz alırsak çok fazla olmasıdır. Bir kara canlısının oksijen üreten akciğeri, kuşun ihtiyacı olan oksijeni yeteri kadar sağlayamaz. Bu nedenle, kuşların akciğerleri karada yaşayan canlılardan farklı bir sistemle çalışmaktadır. Kara canlılarının akciğerleri \"çift yönlü\" sisteme sahiptir: Nefes alma sırasında, hava akciğerdeki çoğalmış kanallar boyunca ilerleyerek küçük hava keseciklerinde son erer. Oksijen-karbondioksit alışverişi de bu kısmında gerçekleşir Ancak daha sonra, kullanılan hava, tam ters yönde hareket eder ve geldiği yolu izleyerek akciğerden dışarı atar ve ana bronş da bu dışarı atımına yardımcı olur.

Kuşlarda solunum ve akciğerin önemi, Kuşlar, ataları olarak kabul edilen sürüngenlere göre çok farklı bir anatomiye sahiptir. Kuş akciğerleri, kara canlılarına göre ters bir biçimde işlemektedir. Kara canlıları havayı aynı nefes borusundan alır aynı zamanda da aynı yerden vermektedir Kuşlarda ise kuşlarda bu durum biraz değişiktir: hava akciğere ön taraftan girerken arka taraftan dışarı atılır. Uçuş sırasında çok yüksek miktarda oksijene ihtiyaç duyan kuşlara özel bir sistemle yapılandırılmıştır. Kuşlarda ise hava akciğer kanalı boyunca \"tek yönlü\" ilerler. Akciğerlerin giriş ve çıkış kanalları birbirlerinden tamamen farklıdır ve hava sürekli olarak akciğer içinde tek yönlü olarak ilerler. Böylece kuşlar, havadaki oksijeni fazlasıyla alabilir. Böylece kuşların yüksek enerji ihtiyacı karşılanır bu durumu en iyi uzmanlarından olan HRDuncker şöyle aktarmaktadır:
\"Kuşlarda ana bronş, akciğer dokusunu oluşturan tüplere ayrıştırılır. Parabronşi diye adlandırılan bu tüpler sonunda tekrar bir araya getirilerek havanın akciğerler boyunca tek bir yönde devamlı akımını sağlayacak sistemi meydana getirmektedir. Kuşlardaki akciğerlerin genel yapısı ve genel olarak solunum sisteminin çalışması tamamıyla yapısına özgüdür. Kuşlardaki bu \"avien\" sistemi başka hiçbir omurgalı akciğerinde bulunmamaktadır. Bu sistem bütün kuş türlerinde değişmez. \"
Diğer ünlü bir biyokimyacı olan M. Denton bir yazısında bu kadar muhteşem bir sistemin kademeli evrimle oluşamayacağını şöyle şöyle ifade eder: Kuş akciğerlerinin çevresinde hava kesecikleri bulunmaktadır. Hava, önce bu kesecikler de toplanır sonra da düzenli olarak akciğerin içine depolanır. \" Solunum sisteminin bu evrim süresince hiç aksamadan çalışması, organizmanın hayatını sürdürmesi için gerekli olduğunu gösterir. En küçük bir eksik işlem ölümle sonuçlanmaktadır.

Kısacası, Akciğeri faaliyet göstermeyen bir canlı ise birkaç dakikadan fazla yaşamını sürdüremez; Çünkü mutasyonların kendisini tevafuken kurtarılmayı bekleyecek milyonlarca yılı yoktur. Kuş akciğerinin bu muhteşem yapısı, uçuş için gerekli görülen fazla miktarda oksijen ihtiyacını karşılamaya yöneliktir ve bu mükemmel işleyişin kendinden var olmadığının kanıtıdır. Kuşların solunum sisteminin bu denli düzenli işlemesi de onun yaratıcılığının mükemmelliğini gösterir.
" } ] }