{ "title": "İç Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Ic-Solunum-43.JPG", "date": "21.01.2024 05:44:04", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
İç Solunum, Hücre içindeki biyokimyasal solunum olayına iç solunum denmektedir. Tıp dilinde internal respirasyon olarak kullanılmaktadır. Vücudumuzun içinde bulunan organik besinlerin çeşitli yollarla parçalanarak, vücudumuzun ATP enerjisi üretmesi olayına solunum denilmektedir. Bu olayın nasıl olduğunu açıklayacak olursak; kan hücrelerimizin içine oksijen ve besin taşımaktadır. Vücudumuzdaki hücrelere taşınmış olan besinler oksijen tarafından yakılmaktadırlar. Bu şekilde besin ve oksijenin birleşiminden meydana gelen enerji olayı durumuna solunum denilmektedir.

Solunum olayları sırasında

Hücreler oksijen almaktadır.
Hücresel solunum yapılmaktadır. Yani oksijen olduğu zaman besinlerden ATP enerjisi üretilebilmektedir.
Vücutta su ve karbondioksit meydana gelmektedir. Solunum esnasında vücutta meydana gelen karbondioksit uzaklaştırılmaktadır.

Hücre solunumu Nedir?

Besin maddeleri hücrelerimizde oksijenli veya oksijensiz bir biçimde parçalanarak enerji açığı olayının çıkarılma olayına denilmektedir. Oksijensiz solunum yani vücudumuzda bulunan glikozun oksijensiz bir ortamda parçalanarak enerji elde edilmesi durumuna denir. Oksijensiz solunumun, anaerobik solunum veya fermantasyon olarak da bilinir. Oksijenli olan solunumda ise enerji veren besin maddeleri oksijenli olan bir ortamda sıralı kimyasal reaksiyonlar ile karbondioksit ve suya kadar her şey parçalanmaktadır. Bu besin maddelerinin bağlarında bulunan enerji ATP'nin yapısına aktarılmaktadır.

İç solunum nedir?

Hücrenin kan veya başka vücut sıvıları aracılığı ile yaptığı gaz alışverişi durumuna denir. Hücreler içinde karbondioksit ve oksijen alışverişi sürekli olmaktadır. Bu biyolojik yanma olarak nitelendirilen olaya iç solunum denilmektedir. Organizmalarda gerçekleşen gerçek solunum iç solunum olayıdır. Hücrelerin yaşamsal olarak faaliyetlerini sürdürebilmesı için iç solunumun yapması şarttır. İç solunum olayında; hücreye enerji yüklü bileşikler gelmektedir. Yağ ve karbondioksit benzeri maddeler yanarak enerji vücutta serbest bir hale gelmektedir.

Solunum Sistemi

Oksijenin hücrelere ulaşmasını ve karbondioksit'in ise dışarıya atılmasını sağlayan bir sistemdir. Solunum sisteminde burun veya ağız yolu ile alınacak olan oksijen sırası ile ağzı, gırtlak ve soluk borusundan içeri geçmektedir. Buralardan geçerek hava içindeki oksijen akciğerlere kadar ulaşmaktadır. Daha sonrasında ise hava akciğerlerde bulunun bronşlardan geçerek alveollere ulaşmaktadır. Alveoller ise bu oksijenin kana geçmesini sağlamaktadır. Kan ise taşıyıcılık özelliğini kullanarak oksijeni hücrelere ulaştırmaktadır. Hücreler ise oksijenin yardımı ile besinlerden enerji elde etmektedir. Ortaya çıkan bu karbondioksit ise havada bulunan oksijenin geliş yolunu takip ederek vücudumuzun ağız ve burundan çıkmaktadır. Görüldüğü gibi solunum sistemi burun, ağız, gırtlak, soluk borusu, akciğer ve bronşlardan meydana gelmektedir.
" } ] }