{ "title": "Hücresel Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/hucresel-solunum.jpg", "date": "19.01.2024 14:12:56", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Hücresel Solunum, vücudun günlük aldığı besinlerin yapı taşlarını enzimler yardımıyla parçalanıp yakılmasıyla hücrelerin aldığı enerjidir bu enerjiye de solunum denir. Solunumu her canlı oksijenli veya oksijensiz olarak yapar. Hücrelere kadar gelen besinlerin parçalanıp yakıldıktan sonraki ATP üretmesidir. Hücresel solunum glikozun yakılarak enerjiyi meydana çıkarmasıdır. Dakika başında ortalama 17 defa solunum yapılır. Solunum oksijenli ve oksijensiz olarak iki şekilde meydana gelir. Solunum aldığımız nefes vücudumuza alıp verdiğimiz oksijen havasıdır. Solunumu ağız ve burunda alır veririz.

Hücresel solunum tanıtımı. Hücresel solunum ise glikozun enzimler tarafında parçalanması ve enerjiye dönüşmesidir bu durumda anlaşıldığı gibi iki solunum farklı olaydır. Bütün canlılarda glikoz evresi ortaktır. Glikozu aktif hale getirmek için 2 ATP enerji harcanır. Glikoliz oksijenli oksijensiz solunum yapan tüm canlılarda aynıdır. Soluk alıp verme işlemi akciğerimizde gerçekleşen olaydır. Bu solunum hücresel solunum, dış solunum, iç solunum, oksijenli solunum ve oksijensiz solunumdur.
Enerji veren besinler enzimler yardımıyla oksijen kullanmadan parçalanıp enerji üretmesidir. Oksijensiz solunum bazı bitkilerin tohumlarında, bakterilerde, maya mantarlarında ve omurgalıların hücresinde görülür. Akciğerde alıp verdiğimiz solukla beraber oksijende alırız. Oksijensiz kaldığımız an yaşamımız ölümle sonuçlanır günlerce aç, susuz yaşanır fakat oksijensiz yaşama olanağımız yoktur.

Hücre solunumu canlıların temel ihtiyacı olan enerjiyi üretir. Hücre solunumun çeşitleri vardır. Glokoz hücre solunum oksijenli solunum reaksiyonlarda parçalanarak elde edilir. Bütün canlıların solunumu hücrelerin tamamı yapar.

Bütün canlılar günlük yaşamında gece, gündüz solunum yapmaktadır. Beynimizde bulunan hücreler hiçbir şekilde oksijensiz yaşayamaz. Solunum enerjinin kullanılması gereken her alanda kullanılır. Solunum hücresinin besinleri oksijensiz parçalayarak enerji üretmesine oksijensiz solunum denir. Oksijensiz solunumun ürettiği enerji yok denecek kadar azdır.

Kalp atışıyla beraber soluk alışverişi de yapılır örneğin spor, koşu, egzersiz, günlük yapılan işlerin hızına göre soluk alır veririz aldığımız soluğun hızına göre de kalp atışımız hızlanır. Bu demektir ki harcanan enerjiyle ihtiyaç duyup aldığımız oksijen miktarıyla ilişkindir.

Tüm canlılar oksijenli veya oksijensiz solunum yapmaktadır, kimi canlı oksijen alıp karbondioksit verir, kimi canlılar ise karbondioksit alıp oksijen verir.
" } ] }