{ "title": "Hayvanlarda Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Hayvanlarda-Solunum-33.jpg", "date": "19.01.2024 01:04:56", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Hayvanlarda solunum, Canlılarda solunum sayesinde kan hücrelerine oksijen ve besin taşır. Vücuda alınan oksijen yardımı ile hücrelere taşınmış olan besinler ise oksijen sayesinde yakılmaktadır. Besin ve oksijen birleşiminden ortaya çıkan enerji durumuna solunum denilmektedir. Her canlının yaşamını devam ettirebilmesi için solunuma ihtiyacı vardır. Yaşayan her canlı solunum yollarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Hayvanlarda solunum ise çeşitlere ayrılmaktadır. Kısaca hayvanlardaki solunum organı görevleri;
Hayvanlarda solunum çeşitleri

Deri solunumu: Yumuşakça, kurbağa ve solucan gibi hayvanların solunumu gerçekleştirdiği sistemdir. Bu canlıların derilerinin yüzeyi nemli olması gerekmektedir. Bunun sebebi difüzyon ile gaz alışverişinin sağlanabilmesi içindir. Derideki nemi ise mukus bezleri sağlamaktadır. Solunumları ise Derinin nemli olması sayesinde ayrışarak oradan kılcal damarlara ilerler ve kana karışır. Kan yeteri kadar oksijeni alarak hücrelere iletir. Vücuttan karbondioksitin hücre dışına atılması içinde aynı yöntem kullanılır.

Trake solunum: Hayvanlarda solunum çeşidine göre trake solunumu eklem bacaklılar da görülmektedir. Bu sistem doku yapı hücrelerine en hızlı şekilde oksijen girişi ve karbondioksit çıkışını sağlamaktadır. Bu solunum sisteminin dolaşım sistemi ile bir bağlantısı bulunmamaktadır. Alyuvar ve solunum pigmenti barındırmaz. Bu nedenden dolayı kan renksiz ve oksijen, karbondioksitte kanla taşınmamaktadır. Solunumda trakeler vücut boyunca dallanan borucuklardan meydana gelmektedir. Dışarı ile bağlantısı stigma kanalları ile bağlantı sağlar. Stigma ise eklem bacaklılar da göbeklerinin alt bölümünde yer alan halkalı yapıların bölmesinde bulunan bir çift delik yapıdır. Vücutta yer alan trake ilerledikçe incelen bir yapısı bulunur. Ufalan trake uzantılarına trakeol denilmektedir. Çoğunlukla göğüs kısmında yer alan trake, kanatlara ve bacaklar uzanan yapısı söz konusudur. Trakelerlerin içerisinde bulunana oksijeni trakeoller sayesinde hücreye taşımaktadır. Karbondioksiti trakeollerden trake sayesinde vücudun dışına atarak gaz alışverişi yapar. Eklem bacaklılar stigmatada havanın giriş ve çıkışını kontrol edebilmesi için vücuttaki kasları gevşetirler. Vücudundaki havanın atılması kasılma, hava alımı ise gevşeme ile meydana gelir.

Solungaç solunum: Solungaç solunumunu kullanan hayvanların her hayvanın farklı bir solungaç yapısı mevcuttur. Solungaç solunumu yapan hayvanlar balıklar, yumuşakçalar, kabuklular ve kurbağa larvalarıdır. Vücutlarının dışına bağlantılı olan tüy şeklinde saçaklı yapıda olan dış solungaçlar da denilmektedir. Dış solungaçlar kurbağa larvalarında ve akciğeri bulunan balıklarda mevcuttur. İç solungaçları ise kemiksi ve kıkırdak yapıda olup, şekilli ise yaprağı andırmaktadır. Solungaç yayları da taşınmaktadır. Kan damarları açısından solungaçlara baktığımızda çok fazladır. Kemiksi yapılı olan balıklarda solungaçları operkulum ile kapalıdır.

Akciğer solunum: bu solunum çeşidi sürüngenler, kuşlar, yetişkin kurbağalar ve memelilerde görülmektedir.
" } ] }