{ "title": "Gebelikte Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/gebelikte-ust-solunum-yolu-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 16:15:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebelikte üst solunum yolu enfeksiyonu, herkeste olduğu gibi gebelik döneminde anne adaylarında yaşanabilen sorunlardan biridir. Üst solunum yolu enfeksiyonu sinüslerle birlikte gırtlak, yutak gibi bölgelerde meydana gelen iltihaplanma sonucunda ortaya çıkar. Ayrıca iltihabın kulak ve alt solunum yoluna kadar yayılması da mümkündür. Üst solunum yolu enfeksiyonları arasında grip, soğuk algınlığı, farenjit, sinüzit, larenjit gibi rahatsızlıklar bulunur. Bunların kaynağı virüslerdir. Bazen bakteriyel enfeksiyonlar bunlara eşlik edebilir. Özellikle kışın ve sonbahar döneminde mikroplar daha yaygın görülür. Vücut direncinin düşmesi, kapalı ortamlar, beslenme hataları gibi etkenler üst solunum yolu enfeksiyonların görülme sıklığını arttırır. Herkesi etkileyebilen bu enfeksiyonlar, gebe kadınlar açısından da sıkıntılı bir sürecin yaşanmasına yol açar. Bebekleri içinde endişelenen anne adayları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından daha fazla etkilenir.

Gebelikte üst solunum yolu enfeksiyonları belirtileri nelerdir?

Gebe kadınların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanması halinde, öksürme, hapşırma, burun akıntısı, ateş, kulak ağrısı, gözlerde yaşarma gibi belirtiler ortaya çıkar. Grip gibi enfeksiyonlarda kas ağrıları, nefes almada zorlanma, burun tıkanması, şiddetli aş ağrısı, halsizlik, ateş, yorgunluk, iştahsızlık gibi daha etkili belirtiler görülebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları gebelikte risk faktörü sayılmaz. Buna rağmen anne adayında enfeksiyon meydana geldiği için, komplikasyonların görülme olasılığını arttırır. Normal bir kişide görülen enfeksiyon ayakta atlatılabilirken, gebe kadınların hastanede tedavi görmeleri gerekebilir. Eğer gebeliğin son döneminde geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu olursa, bunun doğumda bebeklere geçme olasılığı da vardır.

Gebelikte üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunma

Gebelik döneminde canlı virüs içermeyen grip aşısının yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu yüzden hastalıktan korunmak için grip aşısı uygulanmalıdır. Uzmanlar gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde grip aşısı yapılmasını tavsiye ederler. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet, astım gibi hastalıkları bulunan anne adaylarına grip aşısı uygulanmalıdır. Aşının içerdiği antikorlar aynı zamanda bebeğe geçerek, doğumdan sonra ilk aylarda bebeğinde gripten korunmasını sağlar. Bunun dışında gebelikte üst solunum yolu enfeksiyonlarından etkin korunma yöntemi bulunmamaktadır. Virüs kaynaklı olan enfeksiyonlardan antibiyotikli ilaçlarla da tedavi uygulanamaz. Bu yüzden anne adayları ilaçlardan yardım beklemesin. Ancak anne adaylarının kendilerinin alacakları önlemlerle bu enfeksiyonlardan korunabilir, bunları daha hafif atlatabilir. Bu önlemler arasında;
Gebelikte üst solunum enfeksiyonları yüzünden meydana gelen yakınmaların düzelmesi halinde, anne adaylarının hemen eski düzenine dönmemesi gerekir. Belirli bir süre daha dinlenerek hem kendilerini hem de bebeklerini korunmaları gerekir.
" } ] }