{ "title": "Fotosentez ve Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/fotosentez-ve-solunum.jpg", "date": "19.01.2024 19:09:41", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Fotosentez ve Solunum, Fotosentez yeryüzünün en büyük enerji kaynağı olmasına karşın canlıların çoğu güneş enerjisinden doğrudan faydalanamaz ve güneş enerjisinden faydalanabilir hale getirilmesidir. Canlıların yapısına katılan ve canlılar için gerekli olan bütün organik maddelerin başlangıç ürünleri fotosentezde üretilebilir. Fotosentez canlıların yapısına katılacak karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri organik maddenin yapısına katar. Birçok canlının enerji üretimi için gerekli olan oksijen Fotosentezde suyun fotolizi sonucunda açığa çıkar. Fotosentez yapan canlıların ürettiği oksijen atmosferin üst tabakalarında ozon tabakasının oluşumunu sağlayarak ve zararlı ışınların yeryüzüne ulaşmasını büyük ölçüde engellemiştir.

Fotosentez Olayının Özellikleri Nelerdir?
Fotosentezin gerçekleşmesi için gerekli olan faktörler vardır. Bunlar klorofil, karbondioksit, ışık, enzimler, mineraller ve uygun sıcaklıktır. Fotosentez sonucunda oksijen ve organik besin oluşur. Fotosentez olayı gerçekleşirken tepkimeye girer. Bu tepkimeler aydınlık evre tepkimeleri ve katranlık evre tepkimeleridir.

Fotosentez Hızına Etki Eden Faktörler
Solunum protein yağ ve karbonhidratın yani organik bileşiklerin depolanmış durumdaki kimyasal bağ enerjisini açığa çıkararak ATP'ye (Metabolik enerji) dönüştürmesine solunum adı verilir. Solunum hücrenin gereksinimi olan enerjiyi üreten kimyasal bir olaydır. Bütün hücreler metabolizmasını çalıştırmak için solunuma yapmaya ihtiyaç duyar. Solunum olayında hücrede ısı, organik ve inorganik maddeler, ATP (Metabolik enerji) oluşur. Solunum iki ayrı kolda incelenir ve gerçekleşir. Bunlar oksijenli solunum ve oksijensiz solunumdur.

Oksijensiz solunum organik bileşiklerin oksijen kullanmadan daha küçük organizmalara parçalanmasıyla enerji üretmeye denir. Oksijensiz solum iki aşamada gerçekleşen bir olaydır. Bunlar glikoz ve son ürün reaksiyonlarıdır. Oksijenli solum ise oksijensiz solunumun tam tersi enerji üretmek için organik bileşikleri parçalanmasında oksijeni kullanır.

Fotosentez ve Solunumun arasında birkaç tane fark bulunmaktadır. Örneğin; fotosentez su ve karbondioksit kullanırken solunum su ve karbondioksit açığa çıkarır, fotosentez için ışık gereklidir Fakat solunum için ışık gerekli değildir, fotosentez besin ve oksijen üretirken solunum besin ve oksijen tüketir.

" } ] }