{ "title": "Derin Solunum Egzersizleri", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/derin-solunum-egzersizi.jpg", "date": "22.01.2024 01:45:51", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Derin solunum egzersizleri, Akciğerde sorun yaşayan kişilerin yeterli oksijen almaması durumunda kişilerde solunum zorlukları çekilmektedir. Nefes almak gibi problemler yaşayan kişilerin boyun ve omuzlarındaki kaslarda ağrılarda ve sancılar görülür. Ayrıca bu kişilerin nefessiz kalma hissi, daralma, tıkanıklık, burun etrafında ve dudak etrafında morluklar akciğer hastalarının en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Kişide bulunan nefes darlığı günlük hareketleri kısıtlarken; yapılacak işlerinde yapılması esnasında kişinin nefes almasında daralmalar yaşamasına sebep olur. Solunum yolu zorluklarından kurtulmak için egzersizler yaparak ufak hareketler sayesinde nefes darlığı probleminin çözülmesi sağlanabilir. Günlük yapılacak uygun egzersizler sayesinde nefes darlığı oluştuğu zamanlarda dinlenip; tekrar egzersize devam ederek vücut bu egzersizlere alıştırılır. Bu solunum egzersizleri sayesinde tıkanıklıklarda azalmalar görülür. Düzenli yapılacak egzersizler kişide vücudunun güçlenmesini sağlarken; kemiklerin kuvvetini ve kaslarında esnekliğinin artırılmasına yardımcı olur. Ayrıca derin solunum egzersizleri sayesinde kişinin iş yapma kapasitesi artar ve hayat kalitesi üst seviyelere ulaşır. Bu egzersizleri şöyledir.

Rahat nefes alıp verme egzersizi

Bu hareket ile derin solunum egzersizi yapılarak; kişide bulunan solunum tıkanmalarında rahatlamalar sağlanır. Bu egzersiz yapmak için düz bir yere oturarak, omuz ve göğüs kısımları gevşek bırakılıp; karın üst kısmına elini yerleştirerek bu hareket uygulanmaya başlanır. Bu egzersiz esnasında karın bölgesi nefes alırken dışa, nefes verirken ise içe doğru hareket etmesi sırasında diyaframda açılma meydana gelir. Böylelikle kişide bulunan doğru yapılan egzersiz sayesinde tıkanıklıklar gider. Bu hareket esnasında üç saniye beklenerek; nefesi ağızdan üfleyerek verilmekte oldukça önemlidir. Gün içerisinde ve bu hareketi 10 defa tekrarlayıp; her gün uygulandığı takdirde solunum yolunda rahatlık görülecektir. Ayrıca bu egzersizi yapmadan önce midenin yeterince dolu olmaması gerekir. Yani yemek yedikten yaklaşık olarak iki saat sonra bu egzersizin yapılması tavsiye edilir. Egzersiz sayesinde kişide bulunan solunum sıkıntısı girerken; diyaframın kuvvetlenmesi sağlanır. Ayrıca akciğere daha fazla hava girmesi ile oksijen alımı fazla olur. Bu hareket sayesinde ciğerlerde bulunan balgamı çıkartma işlemi gerçekleşir. Yapılan egzersiz derin solunum yolunda göğüs duvarının hareketli olmasına katkı sağlar. Ayrıca bu hareket sayesinde kişide bulunan nefes alıp verme sıklığı azalarak; kişinin rahatlaması ve sakinleşmesi sağlanır. Egzersiz sırasında kişinin zevk alarak bu uygulamayı yapması oldukça önemlidir. Güzel nefes alma sayesinde yürüme, dans, spor gibi egzersizler yaparak; bulunduğu sıkıntı giderilir. Egzersiz ile kişide bulunan solunum sıkıntısı gideceğinden dolayı, aktif yaşantısında istediği hayatı yaşayacaktır. Ayrıca akciğer problemi olan kişilerin yapabilecekleri egzersizlerin ilk sırasında yer alır. Bu sebepten dolayı derin solunum egzersizi ile kişinin tıkanıklıkları giderilir.

Yarı yatar pozisyonda solunum egzersizi

Bu pozisyon ile solunum sıkıntısı çeken kişilerin problemlerinde azalmalar gözlenir. Bu harekete başlamadan önce kişi yarı yatar pozisyonda rahat bir şekilde yer çekiminin diyafram yardımcı olduğu bir pozisyonda bulunmalıdır. Arkasına koyacağı yastık gibi eşyalar ile omuz ve boyun kaslarının rahat ve gevşek bırakılması sağlanmalıdır. Daha sonra hasta burundan nefes alırken eli de kaburgaların hemen altında, karın bölgesinden tutarak; burnundan yavaş ve derin bir şekilde nefes almalıdır. Daha sonra aldığı nefes esnasında karın gevşek bir şekilde yavaşça yükselmelidir. Uygulamayla beraber aldığı nefesi yavaşça ağızdan dışarı vermelidir. Bu hareketi günde beş kez tekrar etmeli ve her gün uyguladığı takdirde, derin solunum egzersizi sayesinde tıkanıklıklarında açılmalar meydana gelir. Yapılan egzersizler ile kişide bulunan akciğer hastalıklarında azalma gözlenir. Çünkü yanlış nefes alma ile kişinin daha fazla yorulması nedeni ile sıkıntılarında çoğalma görülür. Böylelikle problemler ortadan kaybolur.
" } ] }