{ "title": "Canlıların Solunum Organları", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/Canlilarin-Solunum-Organlari-35.gif", "date": "18.01.2024 22:44:53", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Canlıların solunum organları: organlar belli bir sistem de çalışır. Bu sistem insan da hayvanlarda ve bitkiler de farkı şekilde olmaktadır. Canlıların solunum organları farklı olsa da genel olarak şöyle işlemektedir. Oksijen havadan alınıp hücrelere kadar taşınır; yanma sonucu oluşan co2'nin vücuttan atılması durumuna solunum denilmektedir. Bu vazifeyi gerçekleştiren sisteme solunum sistemi denilmektedir. Genel olarak solunum canlı organizmada gaz değiş tokuşunu ifade etmektedir. Hücrelerin besinleri oksijenle yanarak enerji ortaya çıkarması sırasında yan ürün olarak karbondioksit çıkar. Vücutta solunum iki durumda meydana gelmektedir.

Bitkilerde solunum organı ve işleyişi: Bitkiler yapılarında bulundurmuş oldukları stoma ve lentisellerin yardımıyla solunum yapmaktadır. Stoma dış ortamdan oksijeni aldığında tepkimeler meydana gelir ve sonucunda açığa çıkan karbondioksidi dışarı gönderir. Yani canlının solunumu ihtiyacı için oksijen alınmasıyla karbondioksit atılması stomalar yardımıyla yapılmaktadır.

Hayvanlarda solunum organı ve işleyişi: Hayvanlar incelendiğinde her hayvan türünün kendisine has bir solunum şekli olduğu bilinmektedir. Vücut yüzeyi ile yapılan solunum sistemi, solungaçlar ile yapılan solunum sistemi, akciğer ile yapılan solunum sistemi ve strake sistemi ile yapılan solunum sistemi gibi hayvanlarda görülen solunum türlerin bulunmaktadır.

İnsanlarda solunum organları ve işleyişi: Solunum sistemi içerisinde yer alan birçok organların yardımıyla gerçekleşmektedir. Burun, yutak, gırtlak, soluk borusuyla birlikte broş, broşçuklar, akciğer de insanların solunum yapabilmesini sağlayan en önemli yapı taşlarıdır.

Burun: Vücuda havanın alınmasını sağlayan kısımdır. İçerisinde bulunan sümüğe benzeyen doku sayesinde havanın nemlenmesini de yardımcı olur Burnun içerisinde yer alan kıllar aracılığıyla da hava içerisinde bulunan zerrecikleri tutarak havayı temizler.

Yutak: Yutak, yemek esnasında yenilen besinin soluk borusuna geçmesine engel olan bölümdür. Yutak hareketi esnasında küçük dilde hareket ettiğinden dolayı soluk borusu ve küçük dille birlikte kapanarak solunumun kısa süreliğine durmasını sağlar.

Gırtlak: Gırtlak, gelen havayı soluk borusuna ileten bölümdür. Havayı iletme görevi olduğu gibi bu bölüm de ses tellerinin bulunması büyük önem arz eder. Vücudun en aktif olan bölümlerin biri olası hasebiyle zaman zaman çeşitli hastalıklar görülmektedir.

Soluk Borusu: Yutak ve akciğerler arasında yer alan bu bölüm yutağı ve akciğeri birbirine bağlamak vazifesidir. Soluk borusunun tamamı kıkırdak halkalardan meydana gelir. Kıkırdak olan bu halka şeklindeki yapılar soluk borusunun daimî olarak açık kalmasını sağlar. Bu yapı olmasaydı soluk borusu tıkanır ve soluğu tamamen dururdu.

Broş ve Bronşcuklar: Oksijenin kanla buluşmasını sağlayan iki önemli organdır. Solunum sisteminde yer alan ve en önemli hayati önem içeren bölüm kesinlikle broş ve broşçuklardır. Soluk borusuna benzeyen bu yapılarda bir olumsuz durum hasıl olduğunda sağlık sorunlarının ortaya çıkmaktadır.

Akciğerler: Sağ ve sol olmak üzere iki bölümden oluşup göğüs boşluğunda bulunmaktadır. Solunum sisteminin en önemli bölüm olan akciğerler, üzerlerinde yer alan kılcal damarlar yoluyla havadaki oksijenin kana karışmasını, kandaki karbondioksidin ise dışarı atılmasına yardımcı olur.

Genel olarak ifade edilecek olursa canlıların solunum organları o kadar muhteşem bir dizayn ile kurulmuş ki birini bile oynattığın zaman canlının ölümüne ya da ağır şekilde tahrip olmasına sebep olmaktadır.
" } ] }