{ "title": "Biyoloji Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/biyoloji-solunum.jpg", "date": "20.01.2024 07:11:47", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Biyoloji Solunum, konusu oldukça önemli bir konudur. Organik bileşiklerdeki yani protein yağ karbonhidratta depolanmış kimyasal bağ enerjisinin açığa çıkarılarak metabolik enerjiye yani ATP'ye dönüştürülmesine solunum denir. Solunum hücrenin içerisinde gerçekleşen ve enerji üretilen bir olaydır. Bütün hücreler kendi metabolizmalarını gerçekleştirmek için metabolik enerjilerini üretmek zorundadır.

Solunum olayında Hücrede Oluşanlar
Organik bileşiklerin hücrede metabolik enerji üretmek amacıyla yıkımı iki yol ile gerçekleşir. Birincisi oksijenli solunum, ikincisi ise oksijensiz solunumdur. Oksijenli solunum oksijenin kullanılarak yıkılmasıdır. Oksijensiz solunum ise oksijen kullanılmadan yıkılmasıdır. Organik bileşiklerin inorganik bileşenlere kadar yıkılması, üretilen enerji miktarını maksimum düzeye çıkarır. Oksijenli solunum reaksiyonları sitoplazma ve mitokondriler de gerçekleşen reaksiyonlarda olmak üzere ikiye ayrılır. Oksijensiz solunum reaksiyon sonucunda oluşan son ürüne göre adlandırılır. Örneğin; son ürün laktik asit ise laktik asit fermantasyonu, etil alkol ise etil alkol fermantasyonu gibi. Oksijensiz solunum iki aşamada gerçekleşen bir olaydır. Bunlar glikoliz ve son ürün reaksiyonlarıdır. Glikoliz glikozun pirüvik aside kadar yıkılması olayıdır. Glikoliz reaksiyonlarını kontrol eden kalıtsal yapı ve enzimler bütün canlılarda benzerlik gösterir. Oksijensiz solunum yapan canlıların tamamında ve oksijenli solunum yapan bazı canlıların bazı doku hücrelerinde pirüvik asit oksijen yetersizliğinde son ürün reaksiyonlarına girer. Son ürün reaksiyonlarında pirüvik asit bir başka organik maddeye dönüştürülür.

Bazı bakterilerde, maya mantarlarında, bazı bitki tohumlarında ve omurgalı hayvanların çizgili kas hücrelerinde oksijensiz solunum ile metabolik enerji üretilebilir. Oksijensiz solunum reaksiyonlarının tamamı sitoplazma da gerçekleşir. Oksijensiz solunumda bir molekül glikozdan net iki metabolik enerji üretilir. Oksijenli solunum reaksiyonlarında karbonhidratların dışında yağlar ve proteinler de kullanılabilir. Oksijenli solunumda bir molekül glikozdan net otuz sekiz metabolik enerji kazanılır.

" } ] }