{ "title": "Bitkilerde Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/bitkilerde-solunum.jpg", "date": "20.01.2024 05:46:45", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Bitkilerde Solunum, diğer canlılar olduğu gibi oksijenli solunum ile olur. Solunumlarını havadaki oksijen şeklinde alıp karbondioksit gazı şeklinde verirler. Bu olay bitkilerin beslenmedeki fotosentez olayı ile karıştırılır. Aslında birbirinde çok farklı hatta zıttı iki olaydır. Aslında bitkilerin yaptığı solunum insanlarınki gibi hayati işlevleri gerçekleştirmesi için gerekli olandır. Fotosentez ise hayati görevi dışında oksijen üretme işlemidir. Ayrıca fotosentez için güneş ışığı gerekmektedir. Fotosentez bitkinin havadaki karbondioksiti alıp tekrar oksijen şeklinde vermesidir. Yani fotosentez ortamdaki havayı temizler. Bu yüzden yeşil alanlar için temiz hava denilmektedir. Bitkiler gündüzleri hem solum hem fotosentez yaparlar. Geceleri ise sadece solunum yaparlar. Bu yüzden yattığınız odada bitki bulundurmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü bu size geceleri yarar değil daha fazladan karbondioksit gazına neden olur.

Gelişmiş yapılı hayvanlardaki gibi bitkilerde solunum sistemi yoktur. Gaz alışverişleri yaprak, kök ve gövde de difüzyon ile olmaktadır. Yapraklarda genç gövde ve dallarda stoma adı verilen özel yapılar bulunur. Bu yapı ile gaz alışverişini gerçekleştirir. Yeşil olmayan yazlı gövdede ise lentiseller yani kovucuklar denilen yapı bulunur. Yaşlı gövde de bu yapı ile gaz alışverişini gerçekleştirir. Son olarak kökte ise epidermis hücreleri dış ortamdan difüzyon ile oksijen alır ve dış ortama karbondioksit verir.

Bitkilerin solunum yapmaktaki amacı diğer canlıların amacı ile aynıdır. Amaç enerji üretmek ve hayatını devam ettirmektir. Bitkilerde asıl solunumu yapan kısım yapraklardır. Yapraklarda ise solunum üzerindeki gözenekler sayesinde oluşur. Bitkiler için yeterli oksijenin olmadığı bölgelerde gündüz fotosentezden ürettiği oksijenin bir kısmını kendilerine saklayarak solunum yapmaya devam ederler.

" } ] }