{ "title": "Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/bebeklerde-ust-solunum-yollari.jpg", "date": "21.01.2024 08:09:52", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu, Bebekler doğduğu süreden itibaren sık görülen hastalıklar arasında üst solunum yolu enfeksiyonu görülür. Ayrıca bu solunum yolu enfeksiyonu çocukları huzursuz eden ve zor günler yaşamalarına sebep olan bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu bebeği üşütmek ile alakalı değildir. Bu solunum yolu enfeksiyonuna değişik mikroplar, bakteriler ve virüsler bebeğin vücuduna yerleşerek; enfeksiyona sebep olabilir. Bu hastalık ciddiye alınmalıdır ve çocuğun solunum yolunda sıkıntı gözlendiği zaman vakit kaybedilmeden doktora götürülmelidir. Çünkü üst solunum yolu enfeksiyonu akciğer ve kulak gibi önemli bölgelerde hassasiyete sebep olabilir. Bu hastalık sonbahar ve kış mevsimlerinde daha çok çocukların bulunduğu kalabalık ortamlarda birbirleriyle teması halinde de bulaştığı görülmüştür. Üst solunum yolu hastalığının bebeklerde ve çocuklarda daha fazla görüldüğü belirtilmiştir. Ayrıca bu hastalık soğuk havalarda, aile içi temasının daha fazla bulunduğu ortamlarda görülmektedir.

Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Bebeklerde bulunan üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında bebekte görülen burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi problemler ile kendini belli edebilir. Ayrıca bebeklerde aşırı ateş, öksürük, hapşırma, kusma, ishal şeklinde kendini gösterir. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri arasında geniz akıntısı, boğazda yanma ve sancı gibi süreçlerde gözlenmektedir. Bu hastalık gözlerde sulanma, çapaklanma gibi belirti gösterirken, göz etrafında akıntı oluşumuna sebep olabilir. Bebeklerde görülen üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında aşırı iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmanın yolları

Bebeklerde görülen üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmak için en yollardan ilki annenin sık sık ellerini sabunla yıkanması ve hijyenine dikkat etmesidir. Ayrıca bebeğin ve kendisinin de temizliğini sağlaması gerekir. Başka bir bulaşıcı hastalığı olan kişilerin öksürmesi, hapşırması gibi eşyalar ile temasıyla karşı karşıya bulunduğu durumlarda bebeklerden uzak olmaları son derece önemlidir. Ayrıca bu hastalıktan korunmak için kapalı ortamlarda sigara gibi kötü alışkanlıkların kullanılmaması gerekir. Bebeklerde bulunan bu enfeksiyonun tedavi edilmesi ve bakteriyel enfeksiyondan korunması için gerekli uygulamalar yapılmalıdır. Bebekte görülen bu rahatsızlıklar arasında burun akıntısında koyu renk, kulaklarda tutarak ağlama, sürekli öksürme, kusma, nefes alıp vermede zorlanma gibi durumlarda vakit kaybetmeden annenin bebeği doktora götürme son derece önemlidir. Bebekte yapılacak uygulamalar arasında bebeğin burun bölgesinin sürekli açık tutulması sağlanır. Burun içerisinde bulunan salgıları temizleyerek o bölgenin açık kalması ile bebeğin kolay nefes alıp vermesi sağlanır. Ayrıca burnun kenarında oluşabilecek tahrişleri önlemek için nemlendirici kremler ile o bölgenin sağlıklı olması sağlanır. Bebekte bulunan bu hastalık ile odanın nemli olması son derece önemlidir. Çünkü kuru havalarda çocuğun tıkanması daha fazla görüldüğü için nefes almasını engeller. Ayrıca bebeklerde bulunan üst solunum yolu enfeksiyonunda uyurken bebeğin baş kısmının belli bir miktar yukarıda olması son derece önemlidir. Böylelikle bebeğin nefes alıp vermesi daha kolay sağlanır. Ayrıca bu hastalıkta en önemli yapılabilecek uygulama doktor tavsiyesi ile kullanılacak ilaçlar ile tedavi edilmesidir. Bebeğin böyle durumlara maruz kaldığı zamanlarda kendi başına evde bulunan ilaçları kullanmak son derece yanlıştır. Bu sebepten dolayı doktorun verdiği ilaçları kullanarak bebeğin üst solunum yolu enfeksiyonunun azalması sağlanır. Ayrıca burun akıntısı, ateş nedeniyle bebek sürekli olarak sıvı kaybettiğinden dolayı annenin emzirmesi ile bebeğin vücuduna sıvı girmesi önemlidir. Emzirme döneminde de bebeğe su verilmelidir. Eğer bebek emmiyor ise böyle bir hastalık durumunda bebeğin bol bol sıvı ile beslenmesi bu hastalığı daha kolay atlatmasına yardımcı olur.
" } ] }