{ "title": "Bebeklerde Solunum Yolu Tıkanması", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/bebeklerde-solunum-yolu-enfeksiyonu.jpg", "date": "19.01.2024 11:49:16", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bebeklerde solunum yolu tıkanmasının, en önemli sebeplerinin başında bebeklerin eline geçen her şeyi ağızlarına alması ile alakalıdır. Aldıkları şeyleri ağzına götürerek keşfettikleri için solunum yolunda tıkanmalara sebep olur. Solunum yolunda bulunan tıkanmaların beklenmeyen ani ölümlere sebep olduğu bilinmektedir. Sağlıklı bir bebekte aniden boğulma gibi durumlar gözlendiği zaman nefes alıp almadığını kontrol etmek son derece önemlidir. Öksürüyorsa yabancı cisimden şüphelenmek gerekir. Bebeklerde gıdalar başta olmak üzere bilye, düğme, para, küçük oyuncaklar gibi nesneler ile solunum yolunda tıkanmalar meydana gelebilir. Solunum yolunun tıkanmasının sebepleri arasında ağza aldıkları gıdaların yeterli bir şekilde çiğnememesi ile bu gıdanın solunum yolunu tıkanmasını sağlayabilir. Ayrıca bebeklerde yutamama, şişme ve uyuşma olması sebebiyle solunum yolunda tıkanmalar gözlenebilir. Bebekler çevreyi araştırma veya objeleri ağızlarına alarak tanımaya çalıştıklarından dolayı solunum yolunda tıkanmalar yaşanabilir.

Bebeklerde solunum yolu tıkanmasının belirtileri nelerdir?

Öncesinde hiçbir şey olmadığı halde biranda bebeklerin nefes almaması gibi belirtiler gözlenebilir. Ayrıca bebeklerin karın ve göğüs hareketleri izlenmelidir. Solunum yolu tıkanmasında hava akımı dinlenmeli ve çıkarmanın olup olmadığı hissedilmelidir. Yabancı cisimler dolayısıyla tıkanma meydana geldiği zaman çocuğun nefes alıp vermesi dikkatli bir şekilde dinlenmelidir. Ayrıca öksürüyor gibi ses çıkarıp çıkarmadığına bakılması son derece önemlidir. Ayrıca ani olarak ortaya çıkan solunum yolu probleminde bebeğin yeterli miktarda nefes alıp almadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca solunum yolu tıkanmalarının belirtileri arasında çocukta kusma eğilimi, panik ifadesi, heyecan, korku gibi kol hareketleri çırpınışları gözlenebilir. Bebeklerde solunum yolu tıkanmasında boğulmuş gibi devam eden öksürükler ya da sürekli ağlama haliyle çırpınma seyredebilir. Ayrıca tıkanıklığın olduğu bölgede nefes alma sağlanamıyor ise yani çocuk öksürmez, konuşmuyor, ses kısıklığı yok ise ya da solunum sıkıntısı ile bebekte morarma meydana gelmiş ise en tehlikeli durumdur. Süt emen bebeklerde de yuma işlevi tam oluşmadığı için solunum yolunda tıkanma meydana gelebilir. Emziren anneleri bebekleri gece emzirme durumuna dikkat etmesi gerekir. Çünkü yatağa bebeği alıp yatarak emzirmek çok tehlikelidir. Annenin uykuya dalması ile göğüs kısmı bebeğin ağız ve burun bölgesinin tıkaması sonucu bebeğin tepki vermemesinden dolayı solunum tıkanması yaşanır. Hatta bu tıkanıklık fark edilmemesi halinde bebeğin ölümüne neden olabilir. Bu yüzden emzirme işlemi çok önemlidir.

Bebeklerde bulunan solunum yolu tıkanmasında yapılabilecek ilk yardım

Solunum yolu tıkanmasında öncelikli olarak tıkanmayı belirlemek son derece önemlidir. Bebeklerde bulunan kısmi tıkanmalar yaşanılıyor ise nefes alıp öksürmesi sağlanmalıdır. Bunu yapmak için bebeği kucağa alarak; baş yükseltilir ve gazını çıkarıyormuş gibi nesneyi çıkarmak için bebeğin sırtında kuvvet uygulanır. Ayrıca bebeğin kusması ile kusmuğunu yutmaması dikkat edilmesi gereken önemli noktadır. Bebeğin tıkanmasına sebep olan nesnenin çıkıp çıkmadığını kontrol edilmelidir. Bebeğin ağzına aldığı yabancı nesne görülüyor ise alınabilecek bir pozisyonda olduğu zaman tek hamleyle nesnenin alınması gerekir. Alınamayan durumlarda zorlamak yanlış olur. Nesne çıkarılmış ise yeterli solunum varsa bebek yan yatırılarak müdahale edilir. Ayrıca gerekli görülmesi halinde oksijen alması için hastaneye götürülmesi önemlidir. Yabancı cisim görünmüyor ise bebeğin durumu kötüye gidip tıkanmalar çoğalmış ise bebek tam olarak bir tıkanma yaşıyordur ve sırt vuruşu göğüs baskısı yöntemi uygular. Bu bölümdeki tıkanıklığının giderilmesi için bebeğin ayak tabanına dokunularak bilinci kontrol edilir. Yüz üstü pozisyonunda, uygun yere yatırılır başparmak ve diğer parmakların boyun desteklemesi ile öne doğru baskı uygulanır. Bebeğin başı desteklenerek vücuttan aşağıya gergin olması sağlanır ve bu pozisyon yer çekiminin yardımıyla yabancı cismi kolaylıkla dışarı atılmasını desteklemek için yapılır. Boğazına bastırmamaya dikkat etmek son derece önemlidir. Ayrıca bebeği vakit kaybetmeden bilinci kapanmadan doktora götürmek son derece önemlidir.
" } ] }