{ "title": "Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/akut-ust-solunum-yolu-enfeksiyonu.jpg", "date": "20.01.2024 01:10:43", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Akut üst solunum yolu enfeksiyonu, Sürekli tekrar eden akut üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulunmasında, zayıf olan bağışıklık sisteminin görevini düzenli olarak uygulaması sonucu vücuda parazitlerin girmesi durumu ile bu hastalık meydana gelir. Bunlar arasında hastalığı daha sık maruz kalma ihtimali yüksek olan kişiler ve başka hastalıktan dolayı komplikasyonlar yaşayan kişilerde daha fazla oluşabilen hastalıkların ilk sırasında yer alır. Bu hastağın bebek ve yaşlılarda daha fazla görüldüğü belirlenmiştir. Bunun nedeni ise yetişkinlere göre bebek ve yaşlıların bağışıklık sisteminin daha zayıf olmasıdır. Bu durumda vücuda giren enfeksiyona karşı hücrelerin savunması oldukça zayıf kalmaktadır.

Ayrıca sağlık kuruluşunda çalışanlar, kalabalık mekanlarda bir arada bulunan kişilerde ve soğuk havalarda dışarıda çalışan kişilerde daha fazla görülmektedir. Bu hastalığın tetikleyicileri arasında sigara, reflü, alerji gibi hastalıklarda bu hastalığın başlamasına katkıda bulunur. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarının sebepleri arasında hava kirliliği, stres gibi durumlar dolayısıyla kişinin kontrol edemediği vücut sistemlerinde zayıflamalar ile üst solunum yolu enfeksiyonu görülebilir.

Akut Üst solunum yolu enfeksiyonu neden olur?

Akut üst solunum yolu enfeksiyonlarının nedenleri arasında viral enfeksiyonlar sebebiyle oluşan hastalıklar yer almaktadır. Bu hastalık, kuluçka döneminde anlam verilmeyen bir şekilde kişide kırgınlık, uyuşukluk, isteksizlik, yatma hissi gibi bulgular ile bağırsak bozuklukları, boyun ve bel bölgelerinde ağrılar gibi şikâyetleri ile kendini gösterebilir. Ayrıca hastanın boğaz bölümünde yanma, kulağa vuran gıdıklama gibi problemler üst solunum yolu enfeksiyonları nedenleri arasında sıkça görülür. Bu hastalık kişide enfeksiyon olarak seyreden bir durum olduğu için üst solunum yolu enfeksiyonlarında burun akıntısı, hafif ateş hali, kaslarda ağrılar, burunda sarı akıntı gibi bulgular ile kendini hissettirebilir. Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden doktor kontrolü şarttır.

Bakteriyel enfeksiyonlarla oluşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının sebepleri arasında sinüzit, larenjit, akut hali gibi sebepler dolayısıyla üst solunum bölgesinde tıkanmalar görülebilir. Ayrıca bakteriyel enfeksiyonlarda burun akıntısının yeşil olması, pis kokulu olması, iltihaplı tükürme, bronşit gibi bulgulara rastlanabilir. Bakteriyel yolla bulaşan akut üst solunum yolu enfeksiyonları arasında küçük bebeklerde görülen hastalık, anneden emzirme ile bulaşan bakteriyel enfeksiyonların bebeğe geçmesiyle oluşur. Ayrıca bebeklerin ateşli hastalıklara yakalanmasına sebep olabilir.

Akut Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi nasıl yapılır?

Enfeksiyonlar sonucunda oluşan akut üst solunum yolu problemlerinin tedavisi antibiyotik yolu ile ilaçlarda bulunan antifungal ile tedavi edilir. Ayrıca bitkisel yollardan akut üst solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesi sağlanır. Örneğin nane limon kaynatarak; bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkı sağlanır.

Bu hastalığa maruz kalan kişilerin vakit kaybetmeden doktor kontrolüyle; kan tahlili, idrar tahlili gibi testler ile hastalığın kesin tanısının yaptırması gerekir. Doktor tarafından verilen ilaçlar ile bu hastalığın tedavi edilmesi mümkündür. Ayrıca kronik hastalığı olan risk grubu yaşlıların sıvı alımı ve istirahat etmesi ile bu hastalığın azalmasında yardımcı olur. Ayrıca bu hastalıkta ateş, öksürük, iştahsızlık gibi durumlar oluştuğundan dolayı bu hastalıklar içinde gerekli ilaçlar kullanılarak; kişinin bu hastalıklarının tedavi edilmesi sağlanır. Akut üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmış alerji hastası olan kişilerin tedavisinde hastalığın seyrinde uzama görülür. Bu sebepten dolayı kişilerin beslenmelerine ve hijyen konusuna son derece dikkat etmeleri önemlidir. Ayrıca bu hastalığa yakalanan kişilerin toplu bulunan ortamlarda birbirleri ile temasından uzak kalmaları son derece önemlidir. Antibiyotik kullanımı ile akut üst solunum yolu enfeksiyonunun azaltılması sağlanırken; kişinin tükettiği yiyecekler ve bol sıvı alımı ile bu hastalığın tedavisinde yardımcı olunur. Akut üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan kişilerin temizliğine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Bu kişilerin kullandığı eşyalarında temizliğine dikkat ederek; bu hastalığın etkilerinin hafifletilmesi sağlanır.
" } ] }