{ "title": "Aerobik Solunum", "image": "https://www.solunum.gen.tr/images/aerobik-solunum.jpg", "date": "21.01.2024 02:08:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Aerobik solunum, oksijenli solunum olarak da tanımlanan solunum türüdür. Bu solunumda hücre içinde glikoz molekülleri ATP enerjisine dönüştürülür. Hücrelerin bir kısmı yaşamaya devam etmek için aerobik solunum yapmalıdır. Bitki hücrelerinde yapraklardaki gözenekler sayesinde yapılan solunum, hayvanların bir bölümünde solunum organları yardımıyla yapılır. Bu sitoplazmada başlayan mitokondride sonlanan bir solunumdur. Bu sayede hücrenin tamamında oksijen dolaşır. Hücrelerde gerçekleşen solunumla enerji üretimi yapılır. Üretilen enerjinin fazlası ATP enerjisine dönüştürülerek, hücre içinde kullanılır. Sonuçta oksijensiz solunuma oranla bu solunumda daha fazla enerji üretilir. Aerobik solunumdan sonra karbondioksit ve su açığa çıkmaktadır. Hücrelerin canlılığını koruyabilmesi için solunum oldukça önemlidir. İnsanlar ağız yolundan ve cilt yoluyla aldıkları havayla solunumu gerçekleştirir. Böceklerin bir bölümünde akciğer bulunmadığından, solunum boruları yardımıyla oksijeni alırlar.

Aerobik solunum yapılması hücre ve dokuların işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Aksi halde hücre ölümleri gerçekleşir. Oksijensiz alanlarda bulunmak, baş ağrısı gibi problemlerin yaşanmasına yol açar. Tek hücreli canlılar aerobik solunumu bulundukları ortamda gerçekleştirir. Solunum tamamlandıktan sonra karbondioksit dış ortama verilir. Aerobik solunum yapan canlıların vücutları gelişmiştir. Bu nedenle oksijenin bol olduğu alanlarda rahatlıkla aerobik solunum yaparlar. Oksijenli solunum yapan canlılarda solunumdan sonra su ve karbondioksit dış ortama verilmektedir. Oksijen vücuda alınarak hücrede enerjiye çevrilerek kullanılır. Bunun fazlası ATP enerjisine çevrilerek, depo edilir. Daha sonra ihtiyaç olduğunda kullanılır.

Aerobik solunum hangi canlılar tarafından yapılır?

Canlılar açısından oldukça önemli olan aerobik solunum, besin moleküllerinde bulunan enerjinin oksijen sayesinde açığa çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Oksijenli solunum denilen bu tür solunumu insanlar, bitkiler ve hayvanlar, bakteri ve mantarlar yaparlar. Kuşlar, memeliler, balıklar, eklem bacaklılar, kabuklu deniz canlıları, solucanlar, yılanlar gibi canlı türleri aerobik solunum yapar. Solunumu akciğerlerle, trake, deri ve solungaçları aracılığıyla gerçekleştirirler.

Aerobik solunum aşamaları nelerdir?

Bu solunumda organik besinlerden oksijen yardımıyla ATP elde edilir. Hücrede bulunan besinlerde kimyasal enerjinin oksijen sayesinde açığa çıkarılma işlemidir. Bununla 32 ATP elde edilmektedir.

C6H12O6 (S) + 6O2 (G) ----------> 6CO2 (G) + 6H2O + 32 ATP.

Aerobik solunum hücre içinde üç aşamada incelenir. Bunlar;
" } ] }